Ohromující slova obyčejných Ukrajinců i bývalých vysokých politiků. Takto by řešili konflikt oni

24.08.2015 18:56

Americký historik, básník a profesor politických věd ukrajinského původu Alexander J. Motyl udělal vlastní výzkum ohledně války na Ukrajině. A jeho výsledek podpořili i dva bývalí ukrajinští státnící. Nechte Donbas na pokoji, ať si dělají, co chtějí, jen ať už skončí válka, myslí si většina Ukrajinců. Informuje World Affairs Journal.

Ohromující slova obyčejných Ukrajinců i bývalých vysokých politiků. Takto by řešili konflikt oni
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

Pokud byste loni na Ukrajině navrhli vykašlat se na Doněcko a Luhansko a nesnažili se je dobýt zpět, asi by vás označili za vlastizrádce. Avšak časy se mění a s nimi i názory veřejnosti. A ta ukrajinská už toho má podle všeho dost.
 
Letos v květnu Sofia centrum pro společenský výzkum provedlo průzkum veřejného mínění, ve kterém vyšlo, že „více jak 61 % dotázaných by bylo ochotno vzdát se okupovaných území výměnou za mír“. A pouze necelých 23 % dotázaných by bojovalo, dokud by se jim nepodařilo oblasti osvobodit. Je třeba zmínit, že průzkum neprobíhal v okupovaných oblastech a na Krymu.
 
V červnu a červenci si však Motyl udělal vlastní výzkum. A po mnoha rozhovorech s kolegy, odborníky, rodinnými příslušníky a přáteli se mu podařilo najít jen jednoho člověka, který by bojoval za osvobození Doněcka a Luhanska až do samého konce. „Abych řekl pravdu, byl jsem zaskočen oním převládajícím pohledem na věc: lidé jsou unaveni válkou, šokováni a zarmouceni zabíjením a umíráním a znechuceni ruskými separatisty a jejich stoupenci mezi obyvateli okupovaných oblastí. Nepřeháním, když řeknu, že z Ukrajinců, se kterými jsem mluvil, nečišila žádná loajalita k jejich zemi.“
Nyní se však podobné hlasy začaly ozývat i od veřejně známých osobností. První z nich byl Volodymyr Lanovyy, liberální ekonom a bývalý místopředseda vlády a ministr ekonomiky z roku 1992, který tvrdí, že tím, že Ukrajina podporuje Donbas, akorát financuje nepřítele, který denně zabíjí její vojáky. „V současnosti přestaly být doněcké a luhanské oblasti spolu s Krymem faktickými součástmi Ukrajiny,“ tvrdí Lanovyy
 
K němu se přidal první prezident nezávislé Ukrajiny Leonid Kravčuk, který by nejradši ze současné demarkační linie rovnou udělal hranice a přerušil veškeré politické a obchodní vztahy mezi Ukrajinou a Donbasem. „Zhostili se těchto území silou, myslím si, že je na čase dát jim prostor, aby se o ně postarali a život sám ozkouší, zda jsou toho schopni.“ Celou situaci pak přirovnává k rakovině. „Humanismus a slzy Ukrajině nic nepřinesou. Výsledkem ruského vlivu vzniklo rakovinné bujení na našem území. A tohoto bujení se zbavíme jen chirurgickým zákrokem a ničím jiným.“
 
A Motyl se ptá. Mluví Kravčuk sám za sebe? Je to nějaká nová agenda? Spojil se Kravčuk se svým bývalým politickým kolegou? Jedno je však jasné. Doba se mění; a pokud se bude jejich rétorika měla šířit, válka na Ukrajině skončí spíše dříve než později.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…