Ohyzdné nálady, nenávist, útok na demokracii. V Británii se po vraždě poslankyně strhl křik na zastánce Brexitu

17.06.2016 11:17

Na včerejší útok na britskou poslankyni, která následně zraněním podlehla, nelze pohlížet v izolaci. Došlo k němu totiž v situaci ohyzdné nálady veřejnosti, která je přesvědčována, aby pohrdala všemi politiky, píše v britském listu The Guardian publicistka Poly Toynbee. Překlad komentáře přinášejí Britské listy.

Ohyzdné nálady, nenávist, útok na demokracii. V Británii se po vraždě poslankyně strhl křik na zastánce Brexitu
Foto: pixabay.com
Popisek: Londýn

Publicistka připouští, že kampaně za odchod Británie z EU se účastní mnoho slušných lidí. Ale pak jsou jiní, jejichž nezodpovědnost je otevřená a šokující. Nesou odpovědnost – nikoliv za tuto vraždu, ale za dnešní náladu: za pobuřující jazyk, za verbální útoky, za urážky a za otevřený rasismus.

Celý text je ZDE

Nynější kampaň před referendem prý vyvolala protiimigrantské nálady, které předtím existovaly jen na pokraji britské politiky. „Když politici z mainstreamové strany zneužívají imigrace jako své hlavní zbraně, pouští ze řetězu něco temného a nenávistného, co ve všech zemích číhá hned pod povrchem,“ varuje publicistka.

Píše, že pokud bude Británie hlasovat za odchod z EU, získá po celém světě pověst jako ostrov, který se odřízl od světa v důsledku nenávisti vůči cizincům.

Je to útok proti demokracii

Usmrcení poslankyně Jo Coxové na ulici je mimořádně odporný zločin a také útok proti demokracii, píše se v redakčním komentáři listu The Guardian. Poukazuje na to, že Coxová nebyla jen poslankyně plnící své povinnosti. Byla to také poslankyně poháněná ideálem.

Celý text je ZDE

Tato bývalá pracovnice charitativních organizací vysvětlila svůj ideál výmluvně ve svém prvním projevu v parlamentu: „Naše komunity byly obrovskou měrou posíleny imigrací, ať už to byli irští katolíci, nebo muslimové z Gujaratu v Indii nebo z Pákistánu, především z Kašmíru. Zatímco oslavujeme svou rozrůzněnost, jak se pohybuji po svém volebním okrsku, stále více a více mě překvapuje, že jsme daleko víc sjednoceni a máme daleko víc vzájemně společného než toho, co nás rozděluje.“

„Jaká vznešenější vize může existovat než vize společnosti, v níž jsou lidé spokojeni, že žijí vedle odlišných lidí? A jaké zásadnější pravidlo slušnosti existuje než to, že máme dávat přednost tomu, co nás činí lidmi. To jsou ideály, které vedly Jo Coxovou, aby vedla neúnavnou kampaň ve prospěch brutalizovaných a vyháněných lidí ze Sýrie. Jsou to ideály, za které zřejmě zemřela,“ píše se v komentáři.

Ten si všímá také toho, že útočník údajně během svého útoku křičel „Britain First!“, což je jméno ultrapravicové politické strany. Ta přirozeně útok na Jo Coxovou odsoudila. Ale její svalování viny na nevinné osoby mohlo přesvědčit určité jedince – zejména ty, kteří už byli psychicky na hranici – že někteří lidé jsou vlastně podlidi, a tak je na ně možno útočit.

Komentář také tvrdí, že rétorika západního rasismu a islamofobie je zrcadlovým obrazem ideologie, jejímž prostřednictvím získávají rekruty ISIS a al-Káida. „V Británii má možná zvlášť silný vliv v době, kdy se šíření nenávisti prosazuje do mainstreamu,“ podotýká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…