Okamura: I po půl roce je v České republice nedostatek léků. A Válek problém jen bagatelizuje

05.05.2023 16:15 | Ze sítí

Předseda SPD Tomio Okamura na svém facebooku zveřejnil video, v němž se vyjádřil k nedostatku léků v ČR. Lékaři prý takovou krizi dlouhá léta nepamatují. A ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) celou situaci podle Okamury jen bagatelizuje.

Okamura: I po půl roce je v České republice nedostatek léků. A Válek problém jen bagatelizuje
Foto: Screen Facebook
Popisek: Tomio Okamura na debatě s pražskými občany

„Důvodem je neschopný premiér Petr Fiala z ODS a neschopný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09,“ uvedl Okamura. Podle něj se nyní stalo to, že Češi jezdí nakupovat léky na Slovensko nebo do Polska. „Chybí i dětská antibiotika a rodiče jsou zoufalí. Takovou krizi za třicet let nepamatují, říkají lékaři,“ pokračuje předseda SPD. 
 
Ušetřeni problémů nejsou prý ale ani nemocnice. „A ministr Válek tuto situaci nejen neřeší, ale navíc ještě ji bagatelizuje. Říká, že se oteplí a léků bude dost,“ zlobí se Okamura. 
 
Jde ale nejen o antibiotika a penicilin. Podle lékařů prý chybí léky na cukrovku, astma, vysoký tlak, na léčbu močového měchýře. Státní ústav pro kontrolu léčiv vypočetl více než dva tisíce položek léků, které na trhu nejsou. „Přitom je u nás spousta firem, které chtějí a dokázaly by obnovit výrobu léčiv v České republice, ale podle jejich vyjádření jim to nechce Fialova vláda dovolit,“ upozornil Okamura. 
 
Problém vidí ale i ve zdražení léků, kdy nyní již často v lékárně necháváme i přes tisíc korun, a to i přesto, že pojišťovny na léky připlácejí. 
 
Jedním z klíčových důvodů zdražení léků je podle Okamury Green Deal EU. „Ten odsouhlasila Babišova vláda i Fialova vláda. Green Deal totiž zásadně zdražil plyn, který je ovšem zásadním faktorem výroby všech chemikálií, které se používají ve farmacii. Výroba se kvůli nesmyslným regulacím EU přesunula mimo Evropu, a to především do Číny, Indie a USA. Přitom ještě nedávno byla Evropa v lécích soběstačná,“ říká. 
 
Na závěr videa zmínil řešení, jak problém s nedostatkem léků vyřešit. „Demise neschopné vlády, obnovení výroby důležitých léků u nás v ČR a odmítnutí nesmyslných nařízení Evropské unie,“ uzavřel Okamura. 
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…