Okamura chce zavést povinnou školku pro děti ze sociálně slabých rodin

02.10.2013 14:08

Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury navrhuje, aby "sociálně vyčlenění" dostávali sociální dávky na děti jen tehdy, pokud budou potomky posílat do škol a školek a také jednou za tři měsíce na pravidelné zdravotní prohlídky. Pokud by dítě mělo neomluvenou absenci, rodina by dávky od státu nedostala. Okamura to ve středu řekl při představení volebního programu pro kulturu a školství. Chce také posílit učňovské školství a výuku řemesel. Možnost odebrat dávky při nedodržování školní docházky úřady mají už teď. Okamura dřív uvedl, že by Romové měli usilovat o vlastní stát a ČR by jejich vystěhovalectví do něj měla podpořit.

Okamura chce zavést povinnou školku pro děti ze sociálně slabých rodin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ne, nejsem populista.Když něco kritizuji, vždy navrhuji řešení, hřímal Tomio

"Je potřeba, abychom je přitlačili k tomu, aby posílali děti do školy," řekl. V případě zdravotních prohlídek Okarmura řekl, že jde o model, který funguje třeba na Slovensku.

Podle ministerstva práce je školní docházka už dnes podmínkou třeba pro přidělení dávek v hmotné nouzi. Pokud lidé děti do školy neposílají a dostali za to sankci, nemají na peníze od státu nárok. Krátit se může i rodičovská. Navázat dávky na školní docházku doporučovali i autoři analýzy o romských ghettech.

Povinnou školku navrhují i sociologové

U sociálně vyčleněných rodin chce Okamura také prosadit povinnou docházku do mateřské školy aspoň v jejím posledním ročníku. "Protože problém je, že například ty romské děti, ony když vstupují do základní školy, tak neumí dobře česky a nemají často ani hygienické návyky," prohlásil Okamura.

Povinná školka by jim tak pomohla lépe se integrovat do společnosti. Opatření navrhovali i sociologové. Se zavedením možnosti nařídit povinně školku pro děti, kterým by hrozila ve škole neúspěšnost, počítá i vládní strategie boje proti sociálnímu vyloučení.

Školy musí otevírat obory, o které je zájem

Hnutí Úsvit navrhuje také změnit poskytování příspěvku vyšším školám tak, aby byl víc provázaný s tím, zda si jejich absolventi najdou práci. Má to motivovat školy k tomu, aby otevíraly obory, o něž mají zaměstnavatelé zájem. Chce také podpořit řemesla. "Z řemesla, z manuální práce se musí udělat opět něco důležitého," prohlásil Okamura. Peníze na podporu školství chce hledat hlavně v resortu obrany, kde se podle jeho slov prošustrovávají miliardy korun na zakázkách. Další rezervy vidí v ziscích státních a polostátních firem, například ČEZ.

Za zásadní označil také "zvýšení národního uvědomění občanů". Označil za katastrofu, že školáci na besedách nevědí, kdo to byl třeba Emil Zátopek nebo Věra Čáslavská, ale znají jen jména účastníků televizních reality show. Vysílání veřejnoprávních médií by se podle něj mělo upravit tak, aby veřejnosti předkládaly hodnoty jako je slušnost, solidarita nebo pravdomluvnost. "To je klíčem k obnově společnosti," podotkl. Také ve školách je podle něj potřeba upravit osnovy tak, aby stát posílil vlastnosti, jako je národní uvědomění.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…