Okamura jasně zasáhl proti nařčení, že chce ubližovat Romům

21.10.2013 8:36

Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury bývá často obviňováno z populismu. Jeho zakladatel, senátor Tomio Okamura, se tomuto nařčení vehementně brání. Kvůli výroku o stěhování Romů do Indie jej ovšem za populistu označil i spolupracovník Pavel Kohout.

Okamura jasně zasáhl proti nařčení, že chce ubližovat Romům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ne, nejsem populista.Když něco kritizuji, vždy navrhuji řešení, hřímal Tomio

"Zakládání romského státu není nápad můj, ale samotných Romů. Napadlo to samozvaného romského krále Matyáše Květka," brání se Okamura v rozhovoru pro časopis Týden.

"Jsem napůl Japonec a napůl Moravan. Dobře chápu důležitost národní identity. Podsouvají mi xenofobní uvažování, ale nikdo neřekne, že jsem část dětství prožil v dětském domově, kde mě mlátili a šikanovali, že jsem Vietnamec nebo Číňan. Mě nikdo nebude poučovat, co je xenofobie a rasismus," říká senátor.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Nečas nedělal nic

Za důležité považuje Okamura prosadit novelu zákona o hmotné nouzi, kterou zaslal do sněmovny už prostřednictvím exposlance Věcí veřejných Davida Kádnera, který je nyní lídrem kandidátky hnutí Úsvit v Ústeckém kraji. Vláda k ní ale zaujala negativní stanovisko.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

"Já na rozdíl od Nečase něco dělám. On se jen na Šluknovsku procházel před kamerami, když byly problémy. Chcete slyšet další návrh? Plánujeme vyplácení příspěvku pro sociálně slabé obyvatele s podmínkou, že jejich děti budou chodit do školy bez neomluvených hodin. Sociální dávky zároveň podmiňujeme pravidelnými zdravotními prohlídkami jednou za tři měsíce," představuje senátor část programu hnutí.

Tyto návrhy ale podle politika nemají mířit na Romy, ale na sociálně vyčleněné lidi, odmítá tedy, že by se hnutí populisticky vezlo na vlně protiromských nálad ve společnosti. Všem, kteří Úsvit považují za populistické hnutí, chce vzít Okamura vítr z plachet. Tvrdí, že návrhy vycházejí z praxe v západních demokraciích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…