Okamura může dostat až 14 procent. Pozor, Pražáci, varuje analytik

21.09.2017 13:31

Moderátor DVTV Martin Veselovský si pozval do studia datového analytika a novináře Josefa Šlerku. Dozvěděl se od něj, že z pohledu na sociální sítě by se mohlo zdát, že černým koněm voleb je Tomio Okamura a jeho uskupení Svoboda a přímá demokracie.

Okamura může dostat až 14 procent. Pozor, Pražáci, varuje analytik
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura na závodech horských kol

Při pohledu na sociální sítě se zdá, že černým koněm parlamentních voleb bude Tomio Okamura, kterého na sociálních sítích sleduje obrovské množství fanoušků. „V počtu fanoušků by Okamura vyhrál,“ prozradil dokonce Šlerka. „Záleží ale, jak to chcete počítat. Mohli bychom třeba spočítat, kolik lidí něco unikátně olajkovalo za poslední čtyři měsíce. Tam by vyhrála TOP 09. Nebo bychom mohli počítat, kdo má nejvěrnější fanoušky... a tam by vyhráli komunisté,“ pokračoval v rozboru situace.

Anketa

Je dobře, že je Jiří Kajínek na svobodě?

85%
15%
hlasovalo: 3390 lidí

Andrej Babiš také poutá pozornost fanoušků, jeho hnutí ANO už ale tolik netáhne. ČSSD uživatele facebooku také moc netáhne. Podle Šlerky je to i tím, že facebook láká mladší a střední generaci, a to ještě především generaci žijící ve větších městech. Statší generace nad padesát let a lidi žijících v menších městech a na vesnicích se facebooku příliš nevěnují. Takže to, že někdo vyhrává na facebooku nemusí nic vypovídat o tom, jaké budou jeho reálné výsledky ve volbách,“ zdůraznil Šlerka.

Celý rozhovor naleznete zde

Politici by si proto měli uvědomit, že dnes už často podceňovaná debata s voliči na malém městě bude pro jejich volební výsledek přínosnější, než nějaká sebelépe vytvořená reklamní kampaň.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Když se ale Šlerka vrátil k analýze informací, představil vlastní výzkum, v němž se snažil zjistit, fanoušci kterých politických stran jsou si relativně blízcí. V jedné skupině najdeme Piráty, Zelené, lidovce a ČSSD, Ve druhé skupině najdeme TOP 09, ODS, Realisty a podle Šlerky trochu překvapivě i Okamurovu SPD. Současně mají Oakmurovi voliči blízko také k SPO Jana Veleby.  

K Okamurovi se prý přiklání nejstarší generace, a pak prvovoliči. Za pozornost také stojí, že má potenciál v Ostravě, zatímco v Praze či v Brně není Okamura vůbec tak silný. Přesto platí, že může být černým koněm voleb, byť bývá podceňován. „Když se podíváme na předvolební průzkumy volebního potenciálu, tak Tomio Okamura se může dostat až někam ke 14 procentům, což by mohlo toho vnějšího pozorovatele překvapit,“ zdůraznil host.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…