Okamura na schůzi k lithiu zúčtoval se všemi: S Kalouskem, se Sobotkou i s ANO

16.10.2017 18:50

Jak šel čas a pokračovalo mimořádné jednání o memorandu o těžbě lithia, postavil se k řečnickému pultíku předseda SPD Tomio Okamura a spustil kanonádu.

Okamura na schůzi k lithiu zúčtoval se všemi: S Kalouskem, se Sobotkou i s ANO
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Z toho, co zaznělo v předchozích projevech, je jasné, že právo na lithium získala malá skupina spekulantů, kteří teprve přemýšlejí, co s tímto bohatstvím, které jim spadlo do klína, teprve udělají,“ začal zvolna Okamura. Odpovědnost za to nese celá vláda i předchozí vlády. „Byla to předchozí vláda ODS a hlavně vláda řízená panem Kalouskem, která dala právo k těžbě soukromé firmě,“ pokračoval Okamura.

Kdyby toto právo dostala státní firma Diamo, mohlo být všechno jinak. Stát by měl přednostní právo těžby. Takhle má moc v rukou soukromník. „Stát naprosto nepochopitelným a zřejmě i zkorumpovaným rozhodnutím party ODS a TOP 09 přišel o možnost rozhodovat, co se bude dít se strategickými surovinami na svém území,“ kroutil hlavou rozhořčeně Okamura.

„Po vytunelování OKD si pan Sobotka připsal další gigantický zářez, a tím je stvrzení tunelu na Cínovci,“ pokračoval v palbě do zavedených stran. ČSSD prý čeká odchod na povolební lavičku hanby, a to už za to, že dala soukromé firmě silnou zbraň proti vlastnímu státu. U člověka, který podle Okamury přispěl k vytunelování OKD, se prý není tolik co divit.

Vzhledem k tomu, že máme před volbami, nabízí se občanům možnost nevolit strany, které podle Okamury okrádají stát. Když to ze svého pohledu rekapituluje, na této krádeži nesou vinu ODS, TOP 09, ČSSD, ANO i lidovci. Okamura konstatoval, že nechápe, kde tyto strany berou odvahu znovu a znovu předstupovat před občany a žádat je znovu a znovu o důvěru.

Teď je prý potřeba řešit něco jiného. Zaprvé je podle Okamury potřeba řešit, jak maximální množství zisků udržet v Česku, a kromě toho je třeba řešit možnou korupční činnost vlády. Podotkl také, že se nabízí jedna cesta, jak přimět soukromého investora, aby z těžby vycouval. Těžbu lithia podle Okamury lze zatížit tak vysokými poplatky plynoucími do státní kasy, že z toho soukromá firma vycouvá, čímž se znovu otevře prostor pro státní firmu Diamo.

Na závěr poprosil poslance, aby schválili usnesení SPD, v němž se žádá, aby lithium těžila česká společnost a veškerý zisk z této těžby šel do rozpočtu České republiky. To, co předvádí vláda, dnes je prý „náběh na tunel století“.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…