Okamura prozradil, za jakých podmínek by toleroval Babišovu vládu

09.12.2017 18:38

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) podpoří pouze takovou vládu, která bude plnit jeho program. Usnesla se na tom dnes celostátní konference hnutí v Praze. Podle předsedy Tomia Okamury a místopředsedy Radima Fialy se zatím nemá cenu bavit o podpoře menšinové vlády Andreje Babiše (ANO), jelikož je o podporu dosud nepožádal. Navíc podle nich není známé programové prohlášení možné příští vlády. Zprávu přinesla ČTK.

Okamura prozradil, za jakých podmínek by toleroval Babišovu vládu
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Tam, kde určuje pravidla Okamura, to novináři mají těžké... (Celorepubliková konference SPD v Praze)

Okamura uvedl, že SPD nepodpoří žádnou vládu, která by nepodpořila program hnutí. „Jdeme prostě za programem. Můžeme slevit z některých bodů, můžeme hledat programové průsečíky, můžeme nějakým způsobem udělat kompromisy, ale nesmí být cílem nějaká teplá korýtka a nesmí být cílem vyměnit program za nějaké osobní výhody,“ řekl dnes Okamura na tiskové konferenci. Dodal, že debatu o vládě s ostatními stranami nevylučuje. „Máme určité indicie, že by se jednání mohla posouvat,“ podotkl Okamura.

Podle Fialy se situace velmi rychle mění a SPD nyní nemá k čemu zaujímat stanovisko. „Máme na stole rodící se vládu Andreje Babiše. Pan Babiš nám ještě nepředstavil ani personální, ani programový koncept té vlády,“ řekl Fiala.

Hnutí SPD se usneslo, aby předsednictvo při jednáních o sestavení vlády nebo podpoře vlády postupovalo v zájmu prosazování svého programu.

Konference SPD v usnesení vyzvala své regionální kluby, aby udělaly vše pro úspěch v komunálních a senátních volbách. Podle delegátů je potřeba posílit členskou základnu a organizovat volební kampaň v okresních a krajských městech a v senátních obvodech.

SPD rozhodně vystoupí proti pokusům EU o další demontáž suverenity ČR, uvádí usnesení celostátní konference.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Hnutí SPD v říjnových parlamentních volbách skončilo na čtvrtém místě se ziskem 10,6 procenta hlasů. V Poslanecké sněmovně hnutí zastupuje 22 poslanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…