Okamura se mezi lidmi dozvěděl šokující informace ze Švédska: Děti si ve školách hrají na muslimy, křičí Alláh Akbar. Chtějí se stát muslimy!

16.07.2017 18:41

REPORTÁŽ Tomio je nej, dejte si espéďácký frgál! A pivo vám natočí Okamura. Příjezd Tomia Okamury do Rožnova pod Radhoštěm a jeho jízda po valašských obcích a městech vzbudila velký rozruch. I když ne všichni měli přesnou představu o tom, o co vlastně teď šéfovi SPD jde: „Je štíhlý jako proutek. To bude tou kandidaturou na prezidenta.“ Pro ParlamentníListy.cz se Okamura při své návštěvě regionu vyjádřil také k „barikádě demokracie“ Miroslava Kalouska: „Kalousek se spojuje se stranou, která má stejný program, to znamená vítači migrantů, zánik České republiky, nehájí zájmy České republiky, ale Evropské unie.“

Okamura se mezi lidmi dozvěděl šokující informace ze Švédska: Děti si ve školách hrají na muslimy, křičí Alláh Akbar. Chtějí se stát muslimy!
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura přijel na Pekařskou sobotu do Valašského muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

„V manželství to nedopadlo, teď jste na řadě vy. Vkládám do vás naděje.“ „Byla jsem překvapená, jak jste vysoký,“ zaznívalo od lidí při debatách ve Valašském muzeu v přírodě na adresu předsedy SPD Tomia Okamury, který o víkendu do Rožnova zamířil s dalšími členy hnutí. Lidé žádali o foto, Okamura se zastavoval u stánků, zdravil prodejce na Pekařské sobotě a evidentně neměl problém. Místní ho ujistili, že pokud by přijel Babiš, „umlátí ho frgálama“. Nabídku ochutnávky koláčů ovšem odmítal, protože drží dietu. Shodil totiž dvacet kilo a linii si usilovně drží. „Je štíhlý jako proutek. To bude tou kandidaturou na prezidenta,“ prohodila jedna z kolemjdoucích, které pak známí vysvětlovali, že tentokrát Tomiovi o Hrad nejde. Jak si udržuje figuru a proč je tak štíhlý, pak musel předseda SPD vysvětlovat dalším a dalším. „Mně už bude padesát, mně už to nespaluje,“ reagoval na nabídky dobrot. Nakonec kývl alespoň na palačinku.

Jak se ukázalo, prodejci nemají ze současné situace dobrou náladu. A obávají se, že bude ještě hůř. Michal Martinek pro ParlamentníListy.cz podotkl: „Mluví se o tom, že spousta firem zanikne, pokud bude platit EET. Tady máme jen takový prodej, aby mohli lidé ochutnat. Okamuru znám, ale… nevím, jestli něco jedinci, skupiny nebo i strany zmůžou. Podle mě je celkově prostředí nezdravé, malí podnikatelé a střední nemají na růžích ustláno. Není to dobré.“

Peníze přeskupit od nepřizpůsobivých k přizpůsobivým. A budou mít utrum

Okamuru lidé zastavovali, ptali se na zaměstnanost, důchody, přídavky na děti a došlo i na OKD. „My navrhujeme, aby jakékoli vyplácení přídavků na děti od třetího dítěte bylo podmíněno minimálně pětiletou pracovní minulostí minimálně jednoho z rodičů, čistým trestním rejstříkem obou rodičů a dosavadní děti musejí být bez neomluvených hodin. Přeskupíme pouze peníze od nepřizpůsobivých k přizpůsobivým a nepřizpůsobiví budou mít útrum.“ Okamura vysvětloval, lidé přikyvovali a došlo i na stížnosti: „Pořád jsem pracoval, třicet čtyři let, a teď mě vyhodili ze šachty,“ konstatoval jeden z debatujících. „Bakalovy byty. Vždyť my v tom bydlíme,“ přidala se další paní středního věku do diskuse, která byla jedna z mnoha. Okamura připomenul, že nikdo z politiků nenese za své jednání zodpovědnost, a to je chyba: „Sobotka je dál premiérem. Dal jsem na něj trestní oznámení a policie to odložila. Privatizace poškodila všechny naše občany.“ Tato diskuse pak skončila postesknutím: „Kdyby vláda držela spolu… Babiš má v některých věcech pravdu.“ A na to Okamura reagoval: „Pohádali se jen o koryta,“ uvedl s tím, že navrhuje prosazení odpovědnosti politiků a s tím Andrej Babiš nesouhlasí.   

„Nesahejte mi na Tomia, neznám bratra, neznám rodinu!“

Členové SPD, kteří navštívili s jejich „Tomíkem“ Valašské muzeum v přírodě, přijeli i z Moravskoslezského kraje. Mezi nimi také Jana Štablová: „Nemáme v České republice politika s větším srdcem. Nesahejte mi na Tomia, neznám bratra, neznám rodinu. Tomio je jediný, Tomio je nej.“ A jak popsala, svou přízní se netají vůbec nikde, před nikým, a tak prý jí říkají i toto: „Prý že SPD je něco jako sekta, že máme jednoho pána Boha a za tím jdeme, ale že to myslí v tom nejlepším slova smyslu. My jsme velká rodina,“ smála se. Paní Jana Štablová je PR manažerka pro Moravskoslezský kraj a pro ParlamentníListy.cz přidala své zážitky i ze Slovenska: „Tomio je náš. To je člověk, který se musí propagovat všude. Mám obrovskou zkušenost z burzy v Polsku. Když už jsem měla nazdobené auto… Za chvíli jsme byli obklopení lidma.“

Pan Josef Kuchta z Ostravy zmínil pro ParlamentníListy.cz i tento názor: „Pokud se něco radikálně nezmění a přijdou sem migranti, spěje to jednoznačně k občanské válce,“ uvedl.

Zkušenost ze Švédska: Ve školách si děti hrají na muslimy

Tomio Okamura si na příznivce nemohl stěžovat. Další dáma, která ho v muzeu zastavila, Milena Lakosil, pochází sice z Česka, ale od roku 1969 žije ve Švédsku a patří k příznivcům SPD. „Švédsko má svůj obrázek a chce vypadat jako demokratická země. Zatím to tam ovládají politici a žurnalisté. Ti nám říkají, co máme dělat, jak se máme chovat, a já jsem podle nich rasistka, i když jsem nikomu neublížila. Ti, kdo se vracejí ze Sýrie, jsou chudáci, kterým se musí pomáhat. Já se opravdu bojím, že to ovládnou. Když člověk poslouchá televizi, tak je všechno růžové, krásné, ekonomika výborná. Ve školách si ale děti hrají na muslimy a křičí Alláh Akbar a chtějí být muslimy, protože ti dostávají lepší známky. Když nedostanou dobrou známku, řeknou učitelce, že je rasistka. Švédové jsou druhořadí občané. Říkám si, že Česko musí vydržet, aby to nedopadlo jako se Švédskem, i když si to Švédové nechtějí přiznat,“ líčila paní Milena Lakosil, která se také ve Švédsku účastní demonstrací.

Okamura: LES? Neznám

Před Valašským muzeem měli členové SPD petiční stánek. Ke členům a příznivcům se na chvíli přidal i předseda rožnovské organizace Moravanů. „To bude Trojský kůň voleb. V momentě, kdy koalice lidovců a Gazdíka nedosáhne deseti procent, dojde k přepočtení hlasů a bude to dramatické,“ předpokládá Jan Borkovec. Pár Moravanů se totiž objeví i na kandidátkách SPD. Nejde ale o žádné spojování politických subjektů. A tak se nabídla otázka pro předsedu SPD, co říká na aktuální spojování stran KDU-ČSL se STAN a také LES s TOP 09? Prý ho to nepřekvapuje. „LES? Neznám. Pan Bursík byl dřív ze Strany zelených, tak to jsou vítači, multikulturalisti. Kalousek se spojuje se stranou, která má stejný program, to znamená vítači migrantů, zánik České republiky, nehájí zájmy České republiky, ale Evropské unie. Tak co na to říci,“ uvedl Okamura. „Je dobře, že strany ukazují, co jsou zač. Je nadmíru jasné, že vlastně KDU-ČSL a Starostové a nezávislí otevřeně podporují politiku Angely Merkelové, přijímání migrantů. Je dobré, když se to před volbami rozčísne, a voliči mají jasný přehled, kdo co prosazuje,“ dodal.

Buď si zachováme státnost, nebo je konec

V Rožnově pak zamířili členové SPD na místní záchranku, pak na Bystřičku, kde slavili hasiči 80. výročí založení sboru a následovalo setkání s veřejností v hospůdce ve Vsetíně. „Krásné frgále, espéďácké,“ nabídli příznivci. Sešly se tu desítky lidí, kterým Okamura vysvětloval, jak je to s průzkumy, a hovořil o důležitosti rozhodování ve volbách. „V říjnu to bude velice důležité. Čtyři roky jsou dlouhá doba. Buď se ztratíme v EU, nebo si zachováme zvyky, státnost a věci, o kterých chceme rozhodovat. Jinak je konec,“ řekl Okamura. A také upozornil na to, že teprve odstartuje skutečná antikampaň: „Podrazy, špína, podvody, manipulace. Jsme cenzurováni a máme omezenou možnost se bránit. Z toho důvodu vím, že podle našich interních průzkumů jsou preference kolem 12 procent,“ uvedl.
Přímo na besedě pak natočil i video pro fanoušky na Facebook, na což lidé reagovali potleskem. V debatě si lidé stěžovali na EET, řešily se i problémy s ubytovnami, podnikáním atd.

Volím Okamuru, fandím Baníku

„Můžeme si dát snímeček, mistře?“ první foto hned u vchodu. Předposlední zastávkou byl Gulášfest ve Valašském Meziříčí. „Pane, můžu vám popřát?“ Další dotaz na Okamuru. A opakoval se podobný scénář jako v podstatě celý den, společné fotografování a debaty s lidmi. Navíc ale byli návštěvníci festivalu zváni na pivo: „Dej si pivo s Tomiem!“ Chvíli točil pivo Okamura, pak také poslanec Jaroslav Holík. Předseda SPD byl i členem poroty, která rozhodovala o tom, kdo má nejlepší guláš. „Jsem na holky, moc se mi Okamura nelíbí. Ale beru to, co on uznává. Určitě ho budu volit. V té politické žumpě není co si vybrat. A pak ještě fandím Baníku,“ zhodnotil Jakub Rybář, který na festival přijel.

Poslanec Jaroslav Holík se věnoval nejen točení piva, ale také svým motocyklům, které s sebou přivezl. A tak vyprávěl lidem i o jejich výrobě, které se věnuje už pěkných pár let. „Jak nastoupily Čína, Korea, Indie, tak jsme se rozhodli, že začneme dělat propagační jízdy. V roce 1999 jsme udělali první kolem hranic České republiky, pak jsme přidali i Slovensko, pak za polární kruh,“ vzpomínal Holík i na pokoření Pamíru na minimotorce. Teď má ovšem před sebou volby a připustil, že ho Okamura „ukecal“. „Zpočátku jsem váhal, zjistil jsem, že jako opoziční poslanec těžko něco prosadíte. Musíte mít kontakt s ministry. Zůstala mi spousta rozdělaných věcí. Potřeboval bych pomoci například Škole pro tělesně postižené v Uherském Brodu. Víceméně to bylo domluvené. Ministryně Valachová mi slíbila, že se tam zastaví, ale Kateřina to vzdala,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz.

Okamurova sobota na Valašsku pak měla finále na diskotéce v Rožnově pod Radhoštěm a i tady došlo na společná fota třeba s párem novomanželů.

Občas Babiše potkávám

Takto řeší kontakt s veřejností Tomio Okamura několik let, jenže teď by se dalo říct, že pokud ne podobný, tak velmi podobný styl razí v posledních měsících úspěšně i Andrej Babiš. „Já jsem to dělal celou dobu, on teď taky. Dělá vše pro to, aby byl ve vládě. Spíš se divím ostatním. Na žádné akci jsem v životě nepotkal ani Sobotku, ani Kalouska. Babiše občas potkávám i na stejné akci, to je pravda. Ale až v poslední době,“ připustil Okamura. „Sobotka ve své hlouposti opět udělal politickou chybu, kdy v podstatě odzaměstnal Andreje Babiše, takže každý den jezdí po akcích. Hraje úplně o všechno, protože v Poslanecké sněmovně se samozřejmě Kalousek se Sobotkou a s ODS a dalšími domluvili, že Andreje Babiše odstřihnou od dotací. Andrej Babiš neříká lidem pravdu a divím se, že mu to věří. Říká, že nepotřebuje peníze. A lidé mu věří: jo, on není v politice pro peníze. Přitom on bytostně potřebuje dotace pro Agrofert, to všichni víme,“ komentoval Okamura. „Plně souhlasím s tím, že když říká, že nepotřebuje peníze, že jich má dost, tak ať nám ukáže podnikání bez dotace z daní občanů České republiky. Vždyť je může mít někdo jiný,“ dodal pro ParlamentníListy.cz.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…