Okamura se pohádal s televizí a zamračil se na Fischera kvůli KSČ

26.01.2012 13:10

O kandidatuře na prezidenta podnikatel Tomio Okamura vážně neuvažuje, ale v rozhovoru pro týdeník Instinkt považuje za hodně pravděpodobné, že se letos na podzim bude ucházet o senátorské křeslo. Na Hradě by rád viděl čestného předsedu ČSSD Valtra Komárka, hlavně ne někoho s plastickým charakterem.

Okamura se pohádal s televizí a zamračil se na Fischera kvůli KSČ
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

Pozornost, jakou věnují média Tomiu Okamurovi, by mu mohli závidět i ti nejpopulárnější politici. Podnikatel však v rozhovoru pro týdeník Instinkt tvrdí, že k rozruchu kolem své osoby přišel nevinně. „K celému humbuku ohledně kandidatury na prezidenta došlo tak, že mě server denik.cz z ničeho nic dal do ankety o novém prezidentovi. Tu anketu jsem vyhrál s pětinásobným náskokem, daleko za mnou byl tuším Jan Fischer. A pak si toho všimly další servery,“ připomíná Okamura.

Kandidatura na prezidenta není pro něj na pořadu dne. Ale myslí si, že je třeba najít někoho s nezpochybnitelnou osobní historií. „Mně nevadí, jestli byl členem KSČ. Ale vadí mi ´plastický´ charakter. Když se podívám na současné politiky, ať je to Gross, nebo politici z pražského magistrátu, tak ti z důvodu svého věku ani nemohli být v KSČ, nemohli být agenti StB. A nahrabali si a rozkradli to tady takovým způsobem!“ rozhořčuje se Okamura.

S Paroubkem se nepřátelí ani mu neradil

Sám by na hlavu státu podpořil Valtra Komárka, čestného předsedu ČSSD. Naopak se netají výhradami k předsedovi bývalé úřednické vlády. „Jan Fischer přece řekl, že nevěřil komunistické ideologii. Uvnitř prý nebyl komunista, ale kvůli své kariéře do KSČ vstoupil. A když po revoluci viděl, že už to pro jeho kariéru nic nepřináší, tak z ní vystoupil. Promiňte, já tohle dokážu akceptovat u kohokoli jiného – nikdo nejsme svatý – ale u prezidenta ne!“ zdůvodňuje Okamura svůj postoj.

Kdyby měl na výběr jenom dva kandidáty, třeba Jan Fischera a Miloše Zemana, neváhal by ani chvilku. „Vždycky si vyberu Zemana! Zeman nelavíruje, stojí si za svými názory,“ oceňuje jiného bývalého premiéra. Naopak z dvojice Fischer a Jiří Paroubek by si nevybral ani jednoho, i když Paroubka chválí za to, jak si počínal ve funkci ministra pro místní rozvoj, kam podnikatelův obor, cestovní ruch, spadá. Že by byl Paroubkův přítel nebo v minulosti poradce, však rezolutně popírá.

Pokud ho lidé nezvolí, dá politice navždy sbohem

Reálné je, že se bude v podzimních volbách ucházet o senátorské křeslo. Nabídku, aby za ně kandidoval, mu už kromě komunistů předložily všechny parlamentní strany. Z neparlamentních to byla Suverenita Jany Bobošíkové, mluvilo se i o zájmu lidovců. „O Senátu vážně uvažuju. Už se nemůžu dívat na to, jak tady gauneři rozkradli naši zemi. Budu kandidovat sám za sebe jako nezávislý, sesbírám si podpisy,“ přiznává nakonec.

Pokud ho lidé nezvolí, bude to brát jako poslední signál k tomu, aby skončil s jakoukoli veřejnou a politickou aktivitou. „Znamenalo by to, že lidé jsou spokojení se současným stavem naší země a že nechtějí změnu. Hodím si pak nohy na stůl a budu si až do konce života žít svůj pohodlný život,“ dává Okamura svůj osud jednou provždy do rukou voličů.

Politisté ho nálepkují populistou, protože na něj nic nemají

Podle něj s ním mají politici problém, protože není nic, na čem by ho mohli zpochybnit. „Nikdy jsem nežádal o státní zakázku. Taky jsem nebyl nikdy členem žádné politické strany. Ani agentem StB jsem nebyl. Já nemám co skrývat. Proto o mně aspoň říkají, že jsem populista,“ zlobí se Okamura, kterému rovněž vadí, že o něm jako o všeználkovi a všeumělovi píšou ti, co o něm nic nevědí.

Poškodit se ho prý snaží i lidé z oboru, což dokládá na internetu zveřejněnou tabulkou s jeho údajnými podíly ve firmách a hospodářské výsledky těchto firem. „Tohle je článek pana Papeže, což je člen konkurenční asociace cestovních kanceláří. A je o něm všeobecně známo, že nenávidí všechny úspěšnější lidi. Takhle závistivý, lživý a zlobný článek jsem na svou osobu v životě nezaznamenal,“ tvrdí Okamura v rozhovoru pro Instinkt.

Finanční kontrolu by bral jako výbornou reklamu

Rozčílilo ho především Papežovo tvrzení, že chce do politiky kvůli penězům. „Asi tam chci jít kvůli pětapadesáti tisícům měsíčně! Byl bych rád, kdyby na mě přišel finanční úřad, abych mu ukázal, jaké jsou mé příjmy a že jsou zdaněné. Byla by to výborná reklama, ukázalo by se, kolik vyplácím na daních každý rok České republice. Pojďme do toho!“ vyzval Okamura.

Uprostřed tohoto týdne překvapil rozhodnutím, že nebude spolupracovat s TV Barrandov na pořadu Dobrý večer Česko, kterým měl provázet. „Důvodem vypovězení smlouvy z mé strany je rozhodnutí majitele televize zakázat předjednaný rozhovor s předsedou Lékařského odborového klubu panem Engelem, údajně proto, že si ve své televizi nepřeje odboráře,“ zdůvodnil Okamura ukončení spolupráce v oficiálním prohlášení.

Ostrá polemika s vedením soukromé televize

„V situaci, kdy není možné některá témata diskutovat a přístup na obrazovku mají či nemají jen vybrané osoby, jde o zcela jiný formát, než na jakém jsme se vzájemně dohodli,“ dodal. Nemíní prý hovořit jen s vybranými osobnostmi bez názorových protivníků. „Můj styl práce spočívá na opačném principu – pokud s něčím nesouhlasím, tak o tom mluvím, a s těmi, co nesouhlasím, polemizuji,“ vysvětlil svůj postoj.

Dnes se Okamura rázně ohradil proti tvrzením TV Barrandov, že s jejím vedením o svém rozhodnutí nejednal. „To je lež. Včera jsem přes den opakovaně jednal s šéfredaktorem Tv Barrandov Jaroslavem Spěváčkem v přítomnosti dalších dvou dramaturgů Jaroslava Mareše a Kateřiny Voltrové o svých výhradách, které se týkaly zákazu hostů, konkrétně předsedy Lékařského odborového klubu pana Engela,“ uvedl Okamura v nejnovějším prohlášení.

Přes odmítnutí odboráře Engela prý nejel vlak

„Není ani pravdou to, že jsem dostal informaci, že má být pan Engel přeložen na vysílání na další týden. Mně bylo včera sděleno, že zákaz pana Engela je konečný a že ´přes to nejede vlak´. Rozhodnutí vedení soukromé televize zakazovat některé hosty respektuji, na druhou stranu být moderátorem čehokoli, co by vědomě zkreslovalo veřejné mínění zákazem zveřejnění názorů části veřejnosti musím odmítnout a takto ani nezněla vzájemná dohoda,“ konstatoval podnikatel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…