Okamura žaluje Klause. Připojil se k žalobě na velezradu

15.02.2013 17:01

Ústavní žalobu na prezidenta Václava Klause pro velezradu hodlá v pondělí podepsat senátor Tomio Okamura. Informoval o tom dnes ČTK s tím, že žaloba, kterou připravili právní experti, v několika bodech shrnuje nekonání, nečinnost a bojkotování českého ústavního pořádku z Klausovy strany. Jedním z bodů žaloby je samozřejmě amnestie, dodal Okamura. Aby mohla být žaloba podána, musí se připojit třetina senátorů.

Okamura žaluje Klause. Připojil se k žalobě na velezradu
Foto: hns
Popisek: Tomio Okamura má slivovici rád

"Ústavní žaloba má smysl v mnoha ohledech - je varováním nejen pro Václava Klause, ale i pro jeho nástupce, že jejich konání má a musí mít nějaké hranice a že musí svou funkci vykonávat odpovědně," napsal senátor v prohlášení pro ČTK. Internetovou výzvu, aby senátoři podali na dosluhujícího prezidenta Václava Klause žalobu pro velezradu, už podepsalo více než 70.000 lidí.

Prezident by mě být postižitelný

Podle české Ústavy může být prezident pro velezradu stíhán, a to před Ústavním soudem na základě žaloby Senátu. Jeho jednací řád stanoví, že ústavní žalobu musí podpořit třetina členů horní komory parlamentu. Trestem může být ztráta prezidentského úřadu a způsobilosti jej znovu nabýt.

Už i tenhle moment je podle Okamury dost dobrým důvodem, proč žalobu podat. Je ale důležitá pro další úvahy nad tím, nakolik má být prezident neodpovědný, nepostižitelný a neodvolatelný, dodal senátor. Okamura také v prohlášení neopomněl připomenout, že jeho politickým programem je přímá volba, ale i přímá odvolatelnost nejen prezidenta, ale také poslanců, senátorů, hejtmanů a starostů.

S možností obvinit Klause z velezrady si už dříve pohrávali někteří senátoři, kteří navrhli Ústavnímu soudu zrušit část novoroční amnestie o zastavení trestních stíhání. Soud se tímto návrhem nyní zabývá. Žalobu ale nakonec nepodali.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…