Okamurovi europoslanci v Bruselu odmítli vstát na hymnu EU. Následky? Silné čtení

03.07.2019 13:38

Nový Evropský parlament zasedá teprve poprvé a dva europoslanci zvolení za hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury Ivan Davida a generál Hynek Blaško už se postarali o rozruch, když odmítli povstat při hymně EU. Okamura vysvětlil, co je k tomuto kroku vedlo.

Okamurovi europoslanci v Bruselu odmítli vstát na hymnu EU. Následky? Silné čtení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference Evropy národů a svobody za účasti Tomia Okamury, Marine le Pen, Geerta Wilderse a Gerolfa Annemanse

Nový Evropský parlament zasedá teprve poprvé a dva europoslanci zvolení za hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury Ivan David a generál Hynek Blaško už se postarali o rozruch, když odmítli povstat při hymně EU. Okamura vysvětlil, co je k tomuto kroku vedlo.

Prezidenti a premiéři Evropské komise se dohodli na tom, kdo bude předsedou Evropské komise, kdo bude předsedou Evropské rady a tak podobně. Dohodu musí stvrdit také evropští poslanci, kteří si navíc musí zvolit svého předsedu. Mají tedy před sebou spoustu práce a zahájili potřebná jednání.

Anketa

Hájí premiér Babiš dobře zájmy České republiky v EU?

91%
9%
hlasovalo: 17626 lidí
Jejich jednání zahájila Óda na radost, oficiálně nepotvrzená hymna EU. A europoslanci za SPD Hynek Blaško a Ivan David nepovstali, když se tato hymna hrála. Předseda SPD vysvětlil proč. Pánové chtěli dát najevo svůj odpor k údajnému diktátu Bruselu a chtěli dát najevo, že budou hájit národní zájmy České republiky.

„Oba europoslanci SPD MUDr. Ivan David, CSc. a Ing. generálmajor v.v. Hynek Blaško nepovstali při dnešním úvodním zasedání Evropského parlamentu při hymně EU. Nepovažujeme EU za stát a Beethovenovu Ódu na radost nepovažujeme za hymnu státu. Když toto nádherné hudební dílo zní v koncertních síních, lidé také nevstávají, ale s dojetím poslouchají sedíce v hledišti. Hnutí SPD programově vystupuje proti diktátu EU národním státům a naprosto odmítáme myšlenku zániku národních států a vzniku multikulturního státu EU. Do Evropského parlamentu naši zástupci nešli, aby se přizpůsobovali a kolaborovali s elitami EU a jejich záměry. Budeme hájit Českou republiku, která je pro nás na 1. místě. Hnutí SPD je členem vlastenecké frakce Identita a demokracie (ID) v čele s Marine Le Penovou a Matteem Salvinim,“ napsal Okamura na sociální síti Facebook. 

Samozřejmě, že se objevily i reakce, které se k nepovstání při hymně vracely. Například redaktor deníku N Jan Moláček, jenž byl redaktorem ČT a ČRo, uvedl, že při hymně Evropské unie zůstali sedět handicapovaní poslanci a poslanci SPD. „Takže vlastně jen handicapovaní poslanci,“ uvedl.

„Já myslím, že to bude za celých pět let jediné, čeho ‚dosáhnou‘,“ zareagoval na tento tweet bývalý europoslanec za ANO Pavel Telička.

„A proč by měli vstávat. Ona je EU nějaký stát?“ zeptal se pak také předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas. Předseda Strany české nezávislosti František Matějka se pak Moláčka zeptal: „EU má hymnu? A mohl bych ji vidět?“ Následně pak ještě dodal: „Ani slyšet ji nemůžete. Můžete slyšet zdařilou skladbu Óda na radost, přičemž jejímu bezprecedentnímu zneužití vydáváním za hymnu EU se její autor už nemohl bránit, protože byl mrtvý. Ta skladba neprošla referendy jako součást Smlouvy o ústavě EU. Do Lisabonské ji už nedali.“

Tomáš Vandas

  • DSSS
  • předseda DSSS
  • mimo zastupitelskou funkci

„Všichni víme, pane místopředsedo Okamuro, že jak Vy, tak Vaši europoslanci jste beznadějní burani, schopní urazit každého jen trochu slušného člověka v Evropě. Jedna věc mi ale není jasná : Proč se tím ještě chlubíte?“ zeptal se pak na Twitteru předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Také to nevidím. Nechápu drzost smrdutých buranských oposumů z SPD blokovat na Twitteru predstaveného Řeporyjí a nestát při hymně,“ napsal pod tímto tweetem řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS).

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …