Okamurův Úsvit je zatím téměř bez lidí. Volební úspěch však láká nové tváře

12.11.2013 15:45

Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury má více poslanců než členů. Dalším zájemcům o členství se otevře patrně začátkem příštího roku. Nápor příznivců je podle mluvčího hnutí Jana Zilvara velký, počítá se v tisících.

Okamurův Úsvit je zatím téměř bez lidí. Volební úspěch však láká nové tváře
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tomio Okamura na besedě v Otrokovicích

Na kandidátkách hnutí se do sněmovny dostalo 14 lidí. Podle volebního serveru jsou z nich členové hnutí jen tři, sedm je nestraníků a další čtyři jsou z jiných stran, hlavně Věcí veřejných. Hnutí má podle Zilvara devět členů, příznivci se ale hlásí od jeho vzniku na jaře; nyní jich je reálně asi 6500.

Zájemci se objevili po volebním úspěchu

"Změna nastala po volbách, kdy se hodně lidí začalo zajímat o to, jak se stát řádným členem," řekl dnes ČTK Zilvar. Hnutí se proto podle něho začalo zabývat otázkou, jak upravit stanovy, aby se mohlo zájemcům otevřít. "My jsme to nedělali před volbami schválně, abychom zabránili klasickému velrybaření," podotkl Zilvar.

Hnutí se bude podle něho snažit postupovat tak, aby se do něj nedostaly nějaké vlivové skupiny. "Řekněme si, že tady po republice běhá skupina občanů, kteří se dostávají do různých politických subjektů, a tam pak jedou svoji hru," uvedl Zilvar. Zmínil taky, že se o členství intenzivně zajímají i stoupenci jiných stran.

Mezi prvními novými členy by měli být podle mluvčího příznivci hnutí ze sněmovních kandidátek. "Zejména ti, kteří s námi spolupracovali na kampani a pracovali s námi 24 hodin denně, tak by si minimálně měli zasloužit, aby se dostali mezi nás," řekl Zilvar.

Členové hnutí znají kandidáty z řad příznivců vesměs už osobně a počítají s nimi i pro další druhy voleb. Na začátku je podle Zilvara prověřovali metodou "nebyl trestán, nebyl v KSČ, nebyl v milicích a nebyl RSDr".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…