Okamurův poslanec má jasno: Amerika z válek profituje, Evropa trpí

20.07.2014 20:49

Poslanec hnutí Úsvit přímé demokracie Milan Šarapatka se vložil do diskuse na téma, komu poslouží případné rozdělení Ukrajiny, k němuž může dojít i v důsledku pádu malajského letounu MH17. Ku prospěchu Ruska ani Evropy to prý rozhodně není.

Okamurův poslanec má jasno: Amerika z válek profituje, Evropa trpí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Milan Šarapatka

Kdo stojí za pádem malajského letounu MH17? O tom Šarapatka nechce příliš spekulovat, protože má pocit, že spekulací již bylo vyřčeno dost a dost. Důkazy k nim ovšem chybí. Faktem však je, že konflikt na Ukrajině se může ještě přiostřit. Již dnes přitom ukrajinské síly dotírají na separatisty. Jenže ne a ne je porazit. Šarapatka tvrdí, že největší optimisté fandící separatistům dokonce věří, že vyhrají, pokud vydrží přes zimu.

USA prý Evropu klidně obětují

A pokud se to opravdu stane, Rusku se to nemusí líbit. Ruské federaci by přeci k prosazení vlastního vlivu více vyhovovala jednotná, leč notně oslabená Ukrajina, se kterou se bude snáz vyjednávat. Takže ještě jednou, kdo by mohl na ukrajinském konfliktu něco získat? Šarapatka ukazuje na Spojené státy.

„Amerika z válek, které se odehrávaly daleko od jejího území, vždy tyla, zatímco Evropa jimi trpěla. USA na tom nejsou dnes ekonomicky nejlépe a ve své snaze potlačit Rusko nemají problém obětovat Evropu. Měli bychom nad tím začít přemýšlet. Hodně rychle a hodně intenzivně. Zvláštní je už to, že EU chce přimět Kyjev k dialogu s rebely, ale ukrajinský prezident Petro Porošenko dál vede válku se separatisty a o míru se stále nejedná. Oficiálně za to podle Kyjeva mohou rebelové, ale kdo ví,“ rozvažuje Okamurův poslanec.

Katastrofa na východě Ukrajiny podle Šarapatky znamená jedno. Konflikt skrze ni dostal mezinárodní rozměr a může přerůst do hrůzných rozměrů. Stále však existuje cesta, jak se mu vyhnout. Ukrajinská vláda a separatisté by si měli sednout k jednomu stolu a konečně jednat. Jen tak se napětí zmírní a důsledky letecké katastrofy se snad podaří zmírnit, ať už za ni stojí kdokoliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…