Okamžik pravdy: Takto jsou na tom kandidáti Martin Bursík, Václav Láska a proslavená docentka Janáčková

01.10.2014 12:34

Zřejmě nejnapínavější volba senátora se odehraje v nejprestižnějším senátním volebním obvodu na Praze 1. Vyplývá to z internetového průzkumu agentury SANEP, který probíhal ve dnech 21. - 28. 9. na reprezentativním vzorku 389 obyvatel senátního volebního obvodu č. 27 - Praha 1.

Okamžik pravdy: Takto jsou na tom kandidáti Martin Bursík, Václav Láska a proslavená docentka Janáčková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Agentura zkoumala náladu voličů i v dalších pražských obvodech, v nichž se bude tento měsíc volit senátor. SANEP oslovil 329 obyvatel senátního volebního obvodu č. 21 - Praha 5 a 312 obyvatel senátního volebního obvodu č. 24 - Praha 9 ve věkové kategorii 18 - 70 let. Podle autorů výzkumu byl reprezentativní vzorek vybrán metodou kvótního výběru. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje kolem +- 3,5 procentního bodu.

Ve volebním obvodu č. 27 - Praha 1 se o post senátora utkají profesor 2. lékařské fakulty UK, bývalý rektor UK Václav Hampl (KDU-ČSL se SZ), bývalý ministr životního prostředí a bývalý předseda SZ Martin Bursík (tentokrát kandiduje za TOP 09), sexuoložka docentka Laura Janáčková (ANO), senátor a lékař, ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Zdeněk Schwarz (ODS) nebo bývalá hlasatelka Eva Jurinová (Republika).

Celá zpráva SANEPu ZDE

Zatím vede Hampl před Bursíkem

Z průzkumu vyplývá, že v senátním obvodu č. 27 - Praha 1 v tuto chvíli vede se ziskem 18,4 % hlasů rozhodnutých voličů Hampl před Bursíkem (14,3 %) a Janáčkovou (14,2 %) hlasů. I na dalších pozicích je pořadí těsné. Stávající senátor Schwarz je s 13,8 % hlasů na místě čtvrtém, ale dotahuje se na něj sociálnědemokratický kandidát Petr Pavlík (13,2 %).

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

Zdaleka tak není ještě rozhodnuto a klíčovými faktory pak bude jak volební účast, tak i voličská potřeba podpořit jednu z osobností. Podle autorů průzkumu může do druhého kola postoupit kdokoli z první pětice.

Na Praze 5 vede advokát Láska nad kardioložkou Adámkovou

V senátním volebním obvodě č. 21 – Praha 5 je na tom nejlépe advokát Václav Láska (KDU-ČSL se SZ - 20,7 %), na druhém místě je kardioložka Věra Adámková (ANO - 16,5 %), na třetím místě pak profesor psychologie Stanislav Štech (ČSSD - 14,2 %) a na čtvrtém pedagog Vladimír Balaš (TOP 09 - 9,3 %).

Na Praze 9 vede ředitelka nadace Naše dítě Baudyšová

V senátním obvodu č. 24 - Praha 9 nyní jednoznačně vede se ziskem 23,4 % hlasů rozhodnutých voličů ředitelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová (ANO). Do druhého kola by s ní postoupil vědec Jiří Vávra (TOP 09) se ziskem 18,3 % hlasů. Na třetím místě je zatím někdejší vojenský pilot a kandidát kosmického letu Oldřich Pelčák (ČSSD - 14,7 %). Až za ním se umístila s podporou 12,8 % voličů pražská zastupitelka Ilona Picková (SZ).

Autoři upozorňují, že výsledky ukazují pouze momentální náladu voličů, přesto naznačují fatální propad ODS, pravděpodobný volební úspěch hnutí ANO a nižší volební účast.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …