Okamžitě zavřete hranice. Andrej Babiš promluvil nebývale ostře k imigraci

25.08.2015 18:09

Vnější hranice schengenského prostoru je třeba okamžitě uzavřít a toto území většiny evropských států bránit před přílivem uprchlíků, řekl dnes novinářům vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zapojit by se podle něj mělo NATO.

Okamžitě zavřete hranice. Andrej Babiš promluvil nebývale ostře k imigraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

"Když se podíváte na mapu, Schengen má zvláštní podobu. Je tam osamocené Řecko a další hranice je Maďarsko. Je otázka, jestli makedonská nebo bulharská armáda nepotřebuje od NATO pomoc," uvedl Babiš. Pokud ostrahu vnější hranice schengenského prostoru okrajové státy nezvládají, musí to být podle něj domluveno na nejvyšší úrovni. 
   
Babiš se domnívá, že EU musí v těch státech, odkud přicházejí uprchlíci, říct, že nemůže přijmout deset milionů uprchlíků z celého světa. "Musí říct: nemůžete k nám chodit, abyste byli nezaměstnaní a okamžitě brali sociální dávky," dodal Babiš. 
   
Podle něj by bylo třeba zřídit obrovský uprchlický tábor a tam dělat selekci. "Rozdělit je na ty, kteří skutečně pomoc potřebují, hlavně matky s dětmi, a ekonomické uprchlíky," řekl vicepremiér. 
   
Na nutnosti posílení vnější evropské hranice se před nedávnem shodli i prezident Miloš Zeman a šéfové Sněmovny a Senátu Jan Hamáček a Milan Štěch (oba ČSSD). 
   
Kvůli uprchlické krizi dnes rakouský kancléř Werner Faymann kritizoval Česko, ale také Polsko a pobaltské země, že odmítají kvóty pro rozdělení běženců v rámci Evropské unie. 
   
"Kvóty pro migranty stabilizovat situaci podle názoru České republiky nepomohou. Jediným řešením je ukončení války v Sýrii a Libyi a na to se musí soustředit tlak EU a také celého mezinárodního společenství," napsal Sobotka ČTK v sms. Je taky podle něho nutné zajistit ochranu vnější hranice unie a fungující návratovou politiku pro lidi, kteří v EU nezískají azyl. "Česká republika se chová odpovědně, připojila se k solidárnímu projektu EU a je v jeho rámci připravena přijmout postupně 1500 uprchlíků," připomněl Sobotka. 
   
Podle současného evropského azylového systému se musí o běžence postarat ta země, kde uprchlíci poprvé vstoupí na území EU. Největší zátěž současné imigrační vlny proto připadá na Itálii a Řecko. 
   
Evropská komise letos přišla s návrhem řešení ve formě závazných kvót, summit EU to však odmítl. Česko je jedním ze států, které se zavedením kvót nesouhlasí. Česká vláda nicméně schválila, že přijme do konce roku 2017 celkem 1500 uprchlíků.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…