Okénko z rakouské kampaně: Hoferovi mohou vyhrát volby bulvár a konspirační teorie

02.09.2016 11:28

Publicista Karel Hvížďala se vyjádřil k opakování druhého kola prezidentských voleb v Rakousku. Znovu to prý bude velmi těsné. Záleží na tom, kdo nakonec opravdu přijde k volbám. Když budou mít převahu lidé z menších lokalit, kteří podléhají více emocionálním výlevům bulváru a konspiračním teoriím na sociálních sítích a podivuhodných serverech, vzrostou šance na vítězství Norberta Hofera ze strany Svobodných.

Okénko z rakouské kampaně: Hoferovi mohou vyhrát volby bulvár a konspirační teorie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední předvolební mítink kandidáta na spolkového prezidenta Rakouska Norberta Hofera. Rakousko navždy. I tak by se dal přeložit refrén volební hymny

Opakování prezidentských voleb znovu skončí těsně. Rakouská společnost je dál rozdělená. Jak kandidát Svobodných Norbert Hofer, tak někdejší šéf rakouských Zelených Alexander Van der Bellen vědí, že musí odvést ještě pořádný kus práce, pokud chtějí vyhrát. Bellen chodí v doprovodu novinářů za voliči, Hofer poskytuje rozhovory, v nichž např. podpořil zákaz burek v Rakousku. Říká také lidem, že státní moc potřebuje kontrolu, čímž v podstatě vyjadřuje nedůvěru stávající liberální demokracii. Není si však jist, že mu to bude stačit k vítězství ve volbách, které napoprvé prohrál.

„A není se čemu divit, protože podle průzkumů agentury Gallup chce přijít v Rakousku k volbám 78 procent voličů a 12 procent není rozhodnuto. A přijde-li více lidí z větších měst, šance pana Hofera budou menší, než když budou mít převahu lidé z menších lokalit, kteří podléhají více emocionálním výlevům bulváru a konspiračním teoriím na sociálních sítích a podivuhodných serverech, za které nikdo nemá odpovědnost, kde se často šíří anonymně absolutní bludy,“ píše v komentáři pro Český rozhlas Hvížďala.

Celý text najdete zde

Stejně jako je rozdělená země, je rozdělená i politická scéna. Zatímco vládnoucí sociální demokraté stojí za Bellenem, jejich koaliční partneři lidovci jsou rozdělení. Polovina členské základny odmítá Hoferův populismus, druhá polovina však slyší na jeho volání po zvýšení bezpečnosti. K opakování voleb dojde 2. října a Hofer v souvislosti s nimi začal mluvit i o možnosti, že by Rakousko mohlo napodobit Velkou Británii a odejít z EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…