Okrádáte Pražáky, spustila místopředsedkyně ODS. A společnost reagovala…

05.05.2016 17:24

Pražská plynárenská v době historicky nejnižších světových cen plynu okrádá Pražany prostřednictvím firmy stoprocentně vlastněné městem, uvedla ve čtvrtek na sociální síti Facebook a rovněž prohlášením pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Pražská plynárenská si ovšem bobříka mlčení nevzala. A političce do koruny vyčíslila, jak se věci mají.

Okrádáte Pražáky, spustila místopředsedkyně ODS. A společnost reagovala…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aleksandra Udženija na kongresu ODS

Pražská plynárenská se poslední měsíce opakovaně objevila v deníku Blesk jako společnost, která má mít nasazené příliš vysoké provize. Tudíž zisk. V podobném tónu se vyjádřila ve čtvrtek rovněž místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. „Každá vláda má jiné priority. Aktuální slepená pražská koalice "politických trafik" vznikla na tom, jestli má koupit nějaký zchátralý dům pro squattery a extremisty z tzv. Kliniky, zvýšit daně z nemovitostí, nebo jaké pašalíky a funkce si mezi sebe rozdělí," píše místopředsedkyně občanských demokratů. „Radní Lacko (ANO), který je zatím stále předsedou představenstva Pražská plynárenská Holding a. s., jež vlastní 100% Pražskou plynárenskou NIJAK nereaguje. Vedení firmy, které si vyplácí milionové odměny a jezdí si v luxusních firemních autech, se zmohlo pouze na marketingové kosmetické úpravy. Paní primátorku Krnáčovou (ANO) to vůbec nezajímá. Reálné snížení by totiž mohlo být DESÍTKY procent = sleva TISÍCE Kč ročně pro každou domácnost," dodala.

Pražská plynárenská ovšem vidí aktuální stav jinak. „Aktuální prodejní ceny plynu (produkty a tarify) jednotlivých dodavatelů, lze jednoduše porovnat například na kalkulátoru  tzb-info, který je pro každého k dispozici prostřednictvím stránek Energetického regulačního úřadu. V této souvislosti je třeba zdůraznit, že nejen Pražská plynárenská, ale i drtivá většina dalších dodavatelů plynu, nabízí všem svým zákazníkům více různých cenových produktů a tarifů, ze kterých si mohou vybrat," reaguje společnost. Z toho podle jejich slov vyplývá, že řada aktuálních ceníků rozhodně nepatří mezi „drahé“ nebo dokonce „nejdražší“. 

„Nedávný pokles velkoobchodních cen plynu se tedy ještě ani dosud nemohl plně promítnout do cen pro koncové zákazníky. Naše společnost před nedávnem snížila ceny (v rámci neregulované složky ceny plynu) plynu v průměru o 11 procent (mezi prvními), představila zákazníkům nové cenové tarify, s jejichž využitím výrazně ušetří a zároveň avizovala, že další cenová zvýhodnění bude svým zákazníkům v průběhu roku postupně dále představovat, o čemž ostatně informovala i řada médií.  Uvedený závazek stále platí. V případě, že velkoobchodní cena plynu v budoucnu bude stoupat (aktuálně se pozvolna zvyšuje), naši zákazníci tuto skutečnost dlouhou dobu nijak nepocítí," upřesnila Pražská plynárenská.

K ní se mimochodem pro ParlamentníListy.cz vyjádřil v minulosti jak radní Lacko (ANO), tak primátorka Krnáčová. „Je zajímavé, že tu kampaň začal deník Blesk a je zároveň vlastně jediný, kdo ji celou dobu živí. Říkám to proto, jelikož souběžně s touto kampaní nabízí vlastní dodávky plynu, a je tedy přímou konkurencí," konstatovala primátorka. „Pražská plynárenská (PP) je sice městská společnost, ale je to 100 procentně komerční firma, která funguje na vysoce konkurenčním trhu. Pokud si porovnáte marži, kterou dosahuje PP a ostatní zavedení dodavatelé energií, jako je ČEZ, PRE, RWE, E ON, tak je PP na srovnatelné úrovni," přiblížil pro ParlamentníListy.cz Radek Lacko, radní zodpovědný za uvedenou oblast.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…