Okradli ho? Naříkal na nákup v Polsku. Češi mu to „vysvětlili“

03.04.2023 8:21 | Ze sítí

Za výhodnými nákupy jezdí do Polska stále více Čechů a televize CNN Prima News podotkla, že uplynulých dní měly k předvelikonočnímu nákupu v sousedním státu využít tisíce lidí. Za hranice se tak vypravil i její štáb. A nepochodil. Vejce byly v Česku výhodnější o 13 korun, mléko také, zjistil po porovnávacím nákupu reportér televize a shrnul, že ušetřil jen „zanedbatelných“ 15 korun. „To jsou zase pohádky…“ „vysvětlili mu“ však posléze tvrzení o podobných cenách v Česku a Polsku diskutující na facebooku a televizi vzkázali, že „apríl už byl“. Oni se okrádáni v Polsku necítí. Přišlo však varování. Dle experta polští prodejci na Čechy chystají past.

Okradli ho? Naříkal na nákup v Polsku. Češi mu to „vysvětlili“
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Nákup v Polsku

Polsko sice – stejně jako Česko – bojuje s vysokou inflací a cenová hladina v únoru meziročně vzrostla o 18,4 procenta, přičemž potraviny meziročně zdražily přibližně až o 20 procent, nákupy se Čechům stále v sousední zemi značně vyplatí.

Nejenže se u nás potraviny meziročně zdražily o podobnou část jejich původní ceny, jelikož česká cenová hladina u nich meziročně vzrostla o 18,3 procenta, a v Polsku by tak byla stále o něco levnější jako před dopadem aktuálních inflačních tlaků. Čechům, kteří chtějí ušetřit za hranicemi, nahrává i silná česká koruna a v neposlední řadě i nulová daň z přidané hodnoty (DPH) na základní potraviny, kterou kabinet sousední země zavedl na začátku loňského roku a jež bude pokračovat minimálně až do konce června roku letošního. Česká republika má naopak dlouhodobě nejvyšší DPH ze všech zemí střední Evropy a daňové zatížení obyvatel v tomto ohledu předčí i mnohé nejbohatší západní země včetně Lucemburska či Německa.

Levnější jsou v sousední zemi vejce, maso i zelenina, ale taktéž sortiment, u něhož by to mnozí Češi nečekali. Lidé na sociálních sítích si tak vyměňují zkušenosti, že u severních sousedů ušetřili značně i například na českém plzeňském pivu či mnohých lahůdkách. „Prakticky podobný nákup v Polsku vychází na 2400 korun a český ekvivalent na 4200 až 4500 korun,“ proběhlo kupříkladu nedávno sociálními sítěmi.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…