Okrást ve zkráceném jednání tři miliony důchodců? To ne! Okamura řádil ve Sněmovně

02.03.2023 20:52 | On-line

„Vy to děláte naschvál těm důchodcům!“ zaznělo ve Sněmovně z úst Tomia Okamury (SPD). Vyjadřoval se k hlasování o zkrácení jednání ohledně snížení valorizace důchodů. Je potřeba vše projednat ve výborech, říká. Se svým hnutím SPD hodlá tento zákon odmítnout, budou hlasovat proti.

Okrást ve zkráceném jednání tři miliony důchodců? To ne! Okamura řádil ve Sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Tomio Okamura považuje zkrácení jednání o snížení valorizace důchodů za neakceptovatelné. „Těch dopadů, které to způsobí, je tolik, že prostě nelze, aby se to projednávalo ve zkráceném jednání,“ říká. Se svou stranou SPD je pro zamítnutí. Trvá na tom, že pokud má být návrh schválen, musí být nejprve řádně projednán ve výborech. „Problematika důchodů je velmi široká a závažná a má velké sociální dopady,“ z tohoto důvodu uvádí, že je třeba ji pečlivě projednat a rozhodně ne ve zkráceném jednání.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Takže znova říkám, vy chcete ve zkráceném jednání, už, už, už aby to bylo, okrást tři miliony důchodců o peníze, a já říkám, že to ve zkráceném jednání nelze,“ zlobí se. Věc konzultoval podle svých slov i s právníky, podle kterých neexistují pro zkrácení jednání podmínky. Dopady schválení návrhu na snížení valorizace budou velké, Okamura připomíná i vysokou inflaci, která je v České republice nejhorší v celé Evropě. „Na základě té aktuální inflace 17,5 % by se mělo valorizovat a vy říkáte ne. Chcete účelově ohnout zákon,“ prohlašuje a říká, že důchody a důchodovou reformu lze v současné situaci řešit i bez toho, aniž by měl být kdokoliv okraden o peníze. Premiéra Petra Fialu z důvodu vysoké inflace, kdy se navíc kvůli „jeho vládě“ zdražily potraviny, energie a další položky nutné k životu, vyzývá ke stáhnutí zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…