Olga Havlová interpelovala dopravního sekerníka. Šlo o pozemky pod nádražím

12.12.2013 20:17

Olga Havlová, poslankyně za Úsvit přímé demokracie, varuje před možným prodejem pozemků pod Masarykovým nádražím v Praze. Na toto téma předložila ve sněmovně ústní interpelaci na ministra dopravy Zdeňka Žáka. Ten se však bez omluvy nedostavil.

Olga Havlová interpelovala dopravního sekerníka. Šlo o pozemky pod nádražím
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Poslankyně za hnutí Úsvit přímé demokracie Olga Havlová

V případě prodeje by pozemky připadly do rukou společnosti Station Investment, jejímž majoritním vlastníkem je investiční skupina Penta. Celkem se jedná o prodeji 44 tisíc metrů čtverečních lukrativních pozemků.

"Jak se zdá, tak společnost Penta umí obchodovat se státem velice výhodně, což ostatně dokazuje i případ nové ranveje Letiště Ruzyně, kdy se ztráta státu při odkupu pozemků nutných pro výstavbu pohybovala okolo 3,5 miliardy korun," prohlásila Havlová.

Snaha o koupi už byla v minulosti

Už v prosinci roku 2011 proběhl pokus o podobnou transakci, které tehdejší ministerstvo v čele s Vítem Bártou zabránilo. Podle smlouvy z roku 2004 mezi Českými drahami a společností Masaryk Station Investment, kterou mezitím ovládla společnost Penta, by měl kupec s předkupním právem získat od ČD sedmdesát sedm tisíc metrů čtverečních za 400 milionů korun, což je částka přibližně sedmkrát nižší než standardní tržní cena.

"České dráhy byly v roce 2012 v červených číslech se ztrátou 1.6 miliardy korun, kdy největší ztrátu generovalo ČD Cargo. Ve světle těchto čísel neradostného hospodaření se nezbývá než ptát, zda prodeje majetku zajistí tolik potřebné finance a stát na tomto obchodu jako už nesčetněkrát v minulosti neprodělá," dodala poslankyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …