Oligarcha Achmetov se v Mariupolu dohodl se separatisty

16.05.2014 11:26

Zástupci holdingu Metinvest ukrajinského miliardáře Rinata Achmetova podepsali ve východoukrajinském Mariupolu memorandum o zajištění pořádku a bezpečnosti, na němž se dohodli se zástupci separatistů z vedení „Doněcké lidové republiky". Oznámila to dnes ukrajinská televize Espreso. Povstalci se v dokumentu zavázali k odzbrojení „domobrany" a slíbili, že se zdrží okupace správních budov.

Oligarcha Achmetov se v Mariupolu dohodl se separatisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Ukrajinskou armádu signatáři memoranda vyzývají ke zrušení kontrolních postů na výpadovkách. Pořádek ve městě má zajišťovat výhradně policie. Barikády budou odstraněny a poškozené budovy opraveny. Veřejná doprava a komunální služby se vrátí k normálnímu fungování.

Podle generálního ředitele hutního závodu Azovstal Envera Ckitišviliho, který dokument podepsal, vysílají signatáři ukrajinským občanům dvojí signál. „Radikálům navrhujeme složit zbraně a předat je bezpečnostním složkám. Armádě a státní moci navrhujeme zrušit kontrolní posty na předměstí a předat ochranu pořádku policii," řekl Ckitišvili, jehož podnik je jednou z hlavních součástí holdingu Metinvest.

Podle listu Ukrajinska pravda ale není jisté, zda dohoda Achmetova s povstalci zajistí regionu klid. List otiskl výzvu šéfa ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytra Tymčuka, který žádá trestní stíhání Achmetova pro „spolupráci s teroristy". Faktické příměří zřejmě nerespektují ani povstalci, kteří v noci na dnešek zaútočili na postavení vojáků u Mariupolu. Pod palbu se údajně dostal i štáb ukrajinské televize.

Kyjevská vláda ani armádní velení zatím na aktivity Achmetova v Mariupolu nereagovaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…