Olomoucký kandidát ODS: Jsme stále stranou s výraznou členskou základnou

08.10.2013 9:13

ODS vyloučila kromě TOP 09 jakoukoli povolební koalici s téměř všemi stranami. Jak se ale k tomu i k bývalé koalici ODS, TOP 09 a VV staví starosta Šternberka a kandidát ODS v Olomouckém kraji Stanislav Orság? V čem shledává příčiny krize strany a proč by podle něj měli dát občané ODS ještě šanci? Starostou je od loňského roku a v případě úspěchu v žádném případě neuvažuje, že by funkce vykonával souběžně. Jak se mu nyní daří řešit problémy s bezdomovci ve městě, v čem vidí příčinu a jak vnímá ODS navrhovaná řešení zvyšujícího sociálního napětí?

Olomoucký kandidát ODS: Jsme stále stranou s výraznou členskou základnou
Foto: archiv SO
Popisek: Starosta Šternberka Stanislav Orság (ODS)

Pane starosto, i vy jste přijal výzvu a v rámci předčasných voleb tak ze 6. pozice kandidujete za ODS v Olomouckém kraji do Poslanecké sněmovny.  Strana však má velmi obtížnou startovací pozici. Proč by podle Vás nyní měli občané volit ODS a s jakým cílem kandidujete vy osobně?

ODS se v současné době nachází ve velmi těžké pozici. Bohužel se na ní podepsala řada faktorů od naší personální politiky, přílišných ústupků, které vedly k odklonu od našeho tradičního programu, až po to, že jsme se více zabývali sami sebou a nikoliv tím, jak máme pracovat. Každá politická strana někdy zažila krizi a sáhla si na pomyslné dno. ODS je ale i dnes stranou s výraznou členskou základnou, ve které také vzrůstala velká nespokojenost s naším směřováním a osudem. Právě z této členské základny nyní rostou zcela nové osobnosti, které reprezentují tradiční hodnoty pravicové politiky. To je pro mě osobně důvod, proč by měli lidé dát ještě ODS šanci – noví lidé a návrat k tradicím pravicové politiky.

Já osobně kandiduji, abych podpořil právě tyto nové tváře a lídry a jejich názory.

Vítáte Vy osobně prohlášení strany, že občanští demokraté vylučují jakoukoli povolební koalici s hnutím ANO Andreje Babiše, Úsvitem senátora Tomia Okamury, blokem Hlavu vzhůru a SPOZ? Z pravicových stran tak totiž zbývá jen spolupráce s TOP 09 a Starosty. Domníváte se, že v předchozím volebním období se spolupráce osvědčila? Podle některých kritiků, a to i z řad ODS, totiž musela v řadě svých programových priorit ODS ustoupit a to často dokonce i na úkor idejí strany.

Politika je také uměním možného, hledáním kompromisů a společných řešení. Bohužel u výše jmenovaných jsou u řady oblastí navrhovaná řešení v rozporu s programem ODS. Sice jsou tato navrhovaná řešení někdy zdánlivě jednoduchá a snadno se někomu mohou líbit, ale jejich praktickou aplikací už se pak nikdo moc hlouběji nezabývá. Paralelu vidím zejména u Věcí veřejných, které svého času také přicházely se zdánlivě novými, jednoduchými a líbivými řešeními.

Ústupky ODS v době koalice s TOP 09 a VV zacházely právě až za hranici samotného programu a tradic ODS. Tyto kroky byly z řad členské základny velmi kritizovány, bohužel kritika zůstala nevyslyšena. Jsou pro nás proto varováním a poučením do budoucna.

Mezi kandidáty ODS v Olomouckém kraji ale není nikdo, kdo by se snažil mandát obhájit, tak jako v ostatních krajích, kde jsou navíc exposlanci často lídry. Domníváte se, že je to při současných preferencích strany výhoda, či nevýhoda?

Pro voliče v Olomouckém kraji je to jednoznačně důkaz toho, co jsem říkal u první otázky – nové tváře a nové myšlenky, tedy to, proč dát ODS šanci k nápravě.

Starostou jste se stal loni v lednu. Nelitujete nyní, že jste se funkce ujal v polovině volebního období? A především, pokud byste uspěl, ponechal byste si i nadále mandát starosty?

Jsem rád za tuto otázku, často totiž slýchávám, že mi jde o další funkci. Svou kandidaturu ale vnímám právě jako podporu ODS, nových osobností, které kandidují i programu, kterého jsou nositeli. V žádném případě neuvažuji, že bych funkce vykonával souběžně. Jsem také zastupitelem Olomouckého kraje a toto je pro mě právě ta maximálně únosná hranice.

Jako starostu vás také znepokojuje rostoucí napětí mezi majoritou a minoritou ve městě. Co se tak snažíte dělat pro zlepšení situace z pozice starosty a co byste se naopak snažil udělat jako zákonodárce?

Toto je právě jedna z mých priorit, kdy se snažím situaci řešit. Bohužel jako starosta, zástupce samosprávy narážím stále více na limity a možnosti, které mám. Přitom radnice je první, za kým občané směřují své kroky v případě problémů. Klíčovou roli ale musí sehrát především stát -  v oblasti vzdělávání, zaměstnanosti, systému soc. dávek, podpory neziskových organizací, bydlení i prevence kriminality. Zapojil jsem se proto do pracovní komise Svazu měst a obcí, kde jsme definovali naše požadavky směrem k zákonodárcům. Pokud by se alespoň část podařilo naplnit, pak bychom i my, představitelé měst, měli situaci mnohem jednodušší.

Infobox

Starosta Šternberka Stanislav Orság (ODS)

Ing. Stanislav Orság

člen kontrolní a revizní komise, krajský zastupitel, starosta, člen oblastní rady

datum narození: 27.6.1976

2001 - 2005 Město Šternberk, vedoucí odboru vnitřních věcí

2005 - 2007 Město Šternberk, euromanažer, koncepční analytik

2007 - 2010 Město Šternberk, vedoucí odboru kancelář starosty

2010 - 2012 jednatel

2012 - doposud   starosta města Šternberka

Zdroj: http://www.ods.cz/profil/stanislav-orsag

Otázkou sociálního napětí ve společnosti se také zabývají mnohé strany ve svém volebním programu, včetně ODS. Ta prosazuje v tomto směru adresný sociální systém a podporu začleňování slušných imigrantů, kteří tu budou legálně pracovat nikoliv parazitovat na dávkách. Domníváte se, že tato opatření pomou zlepšit situaci? A nepřichází s nimi strana pět minut po dvanácté?

Česká republika není izolovaným státním útvarem. Existuje v systému značně ovlivňovaném politikou Evropské unie. Líbí se mi, že i v jiných státech Evropy se již ozývají nahlas hlasy kritizující dosavadní přístup. Jak jsem řekl v předchozí odpovědi, kvituji a vítám všechny kroky vedoucí k přehodnocení dosavadního systému, který v mnohém selhal. Obecně mi taky vadí, že dnes se na každém kroku i já setkávám s tím, že kdejaké dítě ve škole zná podrobně svá práva, ale povinnosti vůči okolí, společnosti a státu nezná a nemá skoro nikdo.

Na základě stížností obyvatel se vedení Šternberka rozhodlo, že problém s bezdomovci bude řešit razantně a vyklízí místa, kde se bezdomovci sdružují. Snaží se ale město bezdomovcům i nějak pomoci začlenit je zpět do společnosti? A s jakým efektem se opatření města setkala?

Každý se samozřejmě může dostat do podobné situace, ztratit zaměstnání, dostat se do platební neschopnosti, kolotoče dluhů a v konečném důsledku skončit i bez střechy nad hlavou. Pomáhat a začleňovat do společnosti ale lze jen toho, kdo má na tom zájem. I osoby bez přístřeší mohou žádat o zařazení do systému uchazečů o zaměstnání, o rekvalifikace, mohou získat příspěvek na ubytovny apod. Pravdou je, že téměř žádná z těchto osob není hlášena na úřadě práce, nemá zájem o rekvalifikační kurzy apod. Náš odbor soc. věcí je přitom připraven každému zájemci pomoci a hledat řešení jeho situace.  Já osobně však postrádám u těchto osob zájem a jejich osobní aktivitu.

Město se snaží v rámci svých možností pomáhat těm, kteří se ocitnou v těžké životní situaci – seniorům, nemocným, rodičům bez přístřeší pečujícím o dítě. Všechny tyto případy pokládám za závažné a potřebné. Nemůžeme ale naši pomoc vnucovat někomu, kdo o ni úplně nestojí a na druhé straně nemůžeme ani tolerovat situaci, kdy tato osoba nelegálně využívá něčí soukromý majetek.

V čem vůbec vidíte příčinu celkového nárůstu bezdomovců v ČR? Podle ministra práce Koníčka je v současnosti kolem 30 tisíc lidí bez domova, stejná situace však prý hrozí až 100 tisícům občanů. A jak v tomto směru vnímáte koncepci, s níž přišila Rusnokova vláda, a která se otázkou bezdomovectví zabývá?

Neznám přesné statistiky bezdomovectví v ČR, abych dokázal odpovědět, co je tím prvotním problémem. Určitě na tom má podíl celková ekonomická situace. Většinou ale hraje roli více faktorů.

Rozhodující budou kroky příští vlády. Znovu ale opakuji, že pomoc státu lze účinně směřovat jen tomu, kdo o ni stojí a na svém návratu do společnosti aktivně spolupracuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …