Ombudsman byl na Hlaváku a má jasno: „Bílé“ výletníky by policie vyřešila za pár minut, ale tady jde o Romy, takže...

23.05.2022 20:20 | Ze sítí

Morální problém, ze kterého se nevymluvíme: rozdílný přístup k uprchlíkům podle barvy jejich pleti je zřejmý. Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček osobně vyrazil na hlavní nádraží v Praze, aby zhodnotil situaci romských uprchlíků, kteří v jeho prostorách nocují. Státu se problém nedaří vyřešit. Někteří z těchto uprchlíků mají maďarský pas a jako občané EU nemají nárok na pomoc v Česku. Z těchto událostí by mohlo podle ombudsmana vzejít poučení, budeme-li ovšem schopní jej pochopit a realizovat.

Ombudsman byl na Hlaváku a má jasno: „Bílé“ výletníky by policie vyřešila za pár minut, ale tady jde o Romy, takže...
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

Situace na hlavním nádraží je podle Křečka velmi složitá. Podle dobrovolníků přijede nyní každý den několik set lidí, velkou část tvoří malé děti. Všichni pak přebývají v nevyhovujících podmínkách. Najít rozumné řešení situace rodin, které sem z nejrůznějších důvodů přišly, nebude jednoduché. Měl by to být podle Křečka právě stát, kdo nabídne řešení, které bude respektovat práva všech.

„Přijeli k nám ukrajinsko-maďarsko-zakarpatští Romové. Možná uprchlíci před absurdní válkou, ale také možná ‚sociální turisté‘, ti, kteří si z bídných zakarpatských poměrů k nám přijeli pro velkoryse nabídnuté sociální dávky,“ píše Křeček ve svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

Policie se nenápadně dobrovolníků vyptává, zda byli svědky předávání nějakých peněz: „Ukrajinské mafie vydíraly ty Ukrajince, kteří k nám dříve i bez války přijížděli za prací, proč by to nezkoušely dnes i na Romech? Pomohu ti do Česka, zkasíruješ za každého člena rodiny 5 000, pak se rozdělíme a ty se vrátíš domů. Ještě se dozvíme věci…,“ popisuje ombudsman.

Celý text ZDE.

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí
Další aktéři tohoto představení jsou vzkříšené romské organizace, které organizují, co se dá, a s rozpaky pak sledují, že v TV pořadech o problémech, které ony denně řeší, mluví náhle se zjevivší „představitelé romských politických stran“, i o kterých dosud nikdo neslyšel. A pak jsou tu hejtmani a starostové v roli „otloukánků“, od kterých se chce řešení, které však ani poskytnout nemohou: „Jsou tu pro občany měst a obcí a o práva příchozích se musí postarat stát,“ dodává Křeček.

V kontextu toho sledujeme rozpačitou bezmocnost, se kterou na události pohlížejí i orgány státu: „Kdyby se na chodbě nádraží utábořila skupina „bílých“ výletníků, policie by to vyřešila v několika minutách, ale pokud jde o Romy, tak to pozor…,“ pokračuje ombudsman.

Situace na hlavním nádraží znovu poukázala na jeden přetrvávající český problém. „Především tu máme zřetelný morální problém, ze kterého se nevymluvíme: rozdílný přístup k uprchlíkům podle barvy jejich pleti je zřejmý. A příčiny tohoto stavu jsou ve společnosti hluboce zakořeněné. K tomuto ‚zakořenění‘ stejnou měrou přispívají jednak skuteční rasisté mezi námi, ale stejně tak i rádoby lidskoprávní aktivisté, hlasatelé stereotypů, se kterými na Romy pohlížíme, například toho, že za postavení Romů může jen diskriminace a každý, kdo říká něco jiného, je sám xenofobní rasista,“ dodává.

„Z událostí na ‚hlaváku‘ by mohlo vzejít poučení, budeme-li ovšem schopní jej pochopit a realizovat…,“ uzavírá Stanislav Křeček.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…