Ombudsman kárá i občany: Za zahlcenost soudů můžeme všichni

15.03.2012 17:56

Za zahlcenost soudů nemůže pouze ministerstvo spravedlnosti, ale také prostí občané, varuje ombudsman. Podle něj lidé nadužívají soudy a vyvolávají zbytečné spory. Raději než chodit k soudu by se lidé měli umět dohodnout.

Ombudsman kárá i občany: Za zahlcenost soudů můžeme všichni
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Pavel Varvařovský popisoval pojem právo na spravedlivý proces. Nedávno totiž mluvil o tom, jak soudy nestíhají. „Má být rozhodnuto v rozumné přiměřené době,“ řekl rozhodně na Radiožurnálu.

„Zahlcenost soudů máme na svědomí i my občané,“ upozornil ombudsman. „Nadužíváme soudy, vyvoláváme zbytečné spory.“ Podle něj existuje mnoho věcí, na kterých by se rozumní lidé mohli hned dohodnout – a k soudu by se vůbec nešlo.

Ministerstvo spravedlnosti přišlo už s nápadem, jak by se dalo urychlit vyřizování sporů. „Soudci by měli řešit co nejméně bagatelních civilních případů, můžou to řešit soudní úředníci,“ řekl v ČT náměstek Filip Melzer. S tím Varvařovský souhlasí. Vzápětí ale dodal, že z jeho pohledu to jednoduše vypadá, že ministerstvo je právě tím faktorem, který vše natahuje.

Co se týče loterijního zákona, ombudsman si pochvaluje, že ministerstvo snad začne více komunikovat s obcemi. „Pokud by ministerstvo vydalo nové licence, musí se bavit s obcemi,“ dodal. Jaký ale bude přesný výstup o této spolupráci, sám zatím neví.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…