Omluví se ČT? A zaplatí škodu? Tipněte si. Smrt černocha Floyda má dohru, hrozí soud

24.10.2020 8:32

Prezidentovi lidskoprávní organizace LIGA LIBE Pavlu Černému už došla trpělivost s počínáním České televize, která v jednom ze svých pořadů neoprávněné použila snímky z videa odborníka na výcvik bezpečnostních složek a prezidenta organizace LIGA LIBE, když se snažila divákům ukázat „policejní chvat, který skončil smrtí“ v kauze černocha George Floyda. Z důvodu ignorování opakované stížnosti a nečinnosti Rady ČT vzít věc do vlastních rukou se Černý rozhodl řešit situaci formou právních kroků. České televizi poslal předžalobní výzvu, v níž ji vyzývá k odvysílání omluvy a k poskytnutí přiměřeného zadostiučinění v penězích.

Omluví se ČT? A zaplatí škodu? Tipněte si. Smrt černocha Floyda má dohru, hrozí soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Vážení, několikrát jsme zde probírali onu kauzu, kdy Česká televize neoprávněně užila do svého aktivisticky naladěného pořadu fotografie z našeho osvětového filmu, který má nyní jen na facbookovém profilu SWTT přes 1 000 000 (!!!) zhlédnutí,“ připomíná Černý.

Anketa

Prymula byl přistižen v zavřené restauraci. Má Babišova vláda odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 25799 lidí

Česká televize se podle něj snaží jeho stížnosti na tuto skutečnost „zamést pod koberec“. „Jelikož na opakovanou stížnost ČT absolutně nejen nereagovala, ale taktéž se zjevně dělá vše pro to, aby nedošlo k projednávání zmíněné stížnosti na Radě ČT a věc se tzv. ‚zametla pod koberec‘, dali jsme na vaše rady, a rozhodli se k postupu, ke kterému jste nás nemálokrát vybízeli,“ oznámil, že v minulém týdnu do ČT zaslala advokátní kancelář Miloslava Jančíka předžalobní výzvu.

K tomu Černý předem podotýká, co má v plánu s případným odškodněním. „Naprosto celá vysouzená suma věnována zpět našim občanům – a to symbolicky té nejslušnější části naší veřejnosti, cílena na boj za ohrožená práva českých majitelů legálních soukromých zbraní. No, tak držte nám v tomto palce,“ píše prezident organizace LIGA LIBE.

„Pokud v následném případném soudním sporu zmíněnou částku, coby odškodnění za nepochopitelné a rozhodně trestuhodné jednání ČT vysoudíme, bylo by nanejvýše trapné, že by takovou ‚pokutu‘ nakonec zaplatili všichni čeští občané, míněno koncesionáři, který musí na provoz ČT ze zákona žel přispívat povinně (pozn.: těžko lze totiž uvěřit tomu, že by tato pokuta šla třeba z gáže či odměn pana ředitele Dvořáka, či vedení ČT),“ dodává.

Následně připojuje text předžalobní výzvy k odvysílání omluvy a k poskytnutí přiměřeného zadostiučinění v penězích.

„V odvysílaném audiovizuálním díle byly bez vědomí a souhlasu mého klienta zneužity zavádějícím způsobem fotografie a záběry z jeho autorského díla, přičemž nebyla šetřena ani jeho osobnostní práva, kdy byl tento identifikovatelně zobrazen a jako mezinárodně známý instruktor dán do souvislosti s událostí, při níž měl údajně v důsledku nesprávného policejního postupu zahynout George Floyd se zavádějícím titulkem ‚POLICEJNÍ CHVAT, KTERÝ SKONČIL SMRTÍ‘,“ uvádí právní zástupce Černého.

„Můj klient považuje za nepatřičné, aby coby uznávaný expert a v bezpečnostních kruzích vyhledávaný instruktor byl dáván do souvislosti se shora popsanou nešťastnou událostí takovým způsobem, že reportáž lze interpretovat tak, že vyučuje techniku, která měla dle tvrzení některých osob způsobit smrt George Floyda, což se nezakládá na pravdě. Uvedený zákrok, pokud je správně proveden, je zcela bezpečný!“ píše se dále v předžalobní vyýzvě adresované České televizi.

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí
V dalším odstavci se věnuje tomu, jak jednání ČT poškozuje jméno Pavla Černého. „Shora uvedené popsání ČT je způsobilé poškodit dosud vynikající mezinárodní reputaci a instruktorské renomé mého klienta. Můj klient léta buduje své dobré jméno, coby pedagog a vyhledávaný expert – instruktor na mezinárodním poli ve velmi specifickém oboru. Toto jeho úsilí je nyní podkopáváno neprofesionální prací pracovníků ČT,“ dodává advokát, s tím, že odvysílanou reportáží dochází k veřejnému zpochybňování pedagogických metod Černého, jeho učebnic a celoživotního díla.

Výzývá veřejnoprávní televizi k omluvě: „S ohledem na výše uvedené proto žádá o odvysílání stručné omluvy do konce měsíce října 2020 ve znění: „ČT se omlouvá pplk. v.v. Mgr. Pavlu Černému za odvysílání jeho obrazovaného materiálu, dne 12. 6. byla od 22:35 na televizním kanálu ČT24 v souvislosti s reportáží o smrti George Floyda, s titulkem ‚POLICEJNÍ CHVAT, KTERÝ SKONČIL SMRTÍ‘.“

A také k mimosoudnímu zaplacení náhrady škody, která mu byla odvysíláním reportáže způsobena: „Dále pak ve stejné lhůtě s ohledem na skutečnost, že došlo k poškození dobrého jména Černého a současně od 12. 6. 2020 i k poklesu prodeje jeho knih a taktéž ke snížení poptávky po jeho lektorské činnosti, vyzývá Českou televizi k úhradě přiměřeného zadostiučinění v penězích, a to v částce 200.000 Kč.“

Jak už Černý předeslal, požadovanou finanční částku nehodlá použít pro vlastní potřeby, ale celou ji poskytne bez zbytečného odkladu na dobročinné účely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…