Omluvte se Vietnamu, vyzývá Zaorálka předseda Česko-vientamské společnosti, kterého za řeči o zločincích nyní bombardují rozhořčení Vietnamci

22.06.2018 12:00

Předsedovi Česko-vietnamské společnosti Marcelu Winterovi došla trpělivost a oznámil, že protestuje jménem Česko-vietnamské společnosti a mnoha Vietnamců žijících v ČR i ve Vietnamu, kteří jej o to požádali, proti veřejnému paušálnímu hanobení všech Vietnamců exministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem. Ten totiž na čtvrtečním jednání sněmovního zahraničního výboru prohlásil, že Vietnam je organizovaný zločin a bezpečnostní riziko prvního řádu.

Omluvte se Vietnamu, vyzývá Zaorálka předseda Česko-vientamské společnosti, kterého za řeči o zločincích nyní bombardují rozhořčení Vietnamci
Foto: archiv M. Winter
Popisek: Předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter

Kromě toho také Zaorálek ve čtvrtek uvedl, že studentská víza pro Vietnamce jsou nejlepším nástrojem, jak dostat zločince do ČR. Snažil se tím čelit oprávněné kritice se špatnou situací s vydáváním víz do ČR pro Vietnamce. „Protestuji jménem Česko-vietnamské společnosti a mnoha Vietnamců žijících v ČR i ve Vietnamu, kteří mne o to požádali, proti veřejnému paušálnímu hanobení všech Vietnamců, zejména vietnamských studentů a státu Vietnamu poslancem ČSSD Lubomírem Zaorálkem na čtvrtečním jednání sněmovního zahraničního výboru,“ uvedl rozčílený Winter.

Poukázal následně na to, že vízová politika ČR ve Vietnamu má mnohaleté problémy, zaviněné zejména zprostředkovatelskou korupcí. Za zajištění víza do ČR vybírají zprostředkovatelé od zájemců prý vysoký úplatek, v současnosti ve výši 18 000 USD. „To kritizujeme již od roku 2006. Proto jsme již v červenci 2016 předali vládě i MZV náš pilotní zkušební projekt, který by jakoukoliv korupci zamezil a vietnamské ministerstvo práce a sociálních věcí jej písemně podpořilo,“ připomněl čestný předseda Česko-vietnamské společnosti.

Jenže tento návod podle jeho slov nikdo nevyužil a naopak prý tehdejší ministr Lubomír Zaorálek neumožnil, aby do státní Vyšší odborné školy stavební ve Vysokém Mýtě nastoupilo ke studiu 26 řádně přijatých vietnamských maturantů, jejichž rodiče chtěli předem škole uhradit školné i poplatky za stravování a ubytování. „Rozhodně to nebyli žádní zločinci, jak je nyní paušalizoval Lubomír Zaorálek,“ zdůraznil Winter.

Kvůli Zorálkovu útoku na Vietnamce píší nyní Winterovi rozhořčení Vietnamci, kteří žijí ve Vietnamu a v minulosti u nás vystudovali vysoké školy. Vyjádření Lubomíra Zaorálka se jich velice dotklo. Například pan Ing. Do Ngoc Viet Dung ze Společnosti vietnamsko-českého přátelství z Hanoje mu napsal: „Chtěl bych svoji 19 letou dceru poslat do ČR na studium, stane se z ní zločinec?“ „A protože se s exministrem Zaorálkem osobně setkal (na fotografii je třetí zleva), poslal mu s touto otázkou i dopis,“ dodal Winter a zmínil, že paradoxem je, že web velvyslanectví ČR v Hanoji vyzývá Vietnamce, aby navštívili ČR. „Možná po výroku Lubomíra Zaorálka tuto veřejnou výzvu zruší,“ povzdechl si.

Více ZDE

„Stát Vietnam není organizovaný zločin, všichni Vietnamci nejsou zločinci a zejména nejsou žádnými zločinci vietnamští studenti, kteří úspěšně studovali a nebo studují na našich vysokých školách! Vietnamští studenti studují v USA, Anglii, Austrálii, v mnoha zemích EU a nikde nejsou žádnou bezpečnostní hrozbou,“ vysvětloval Winter s tím, že V USA dokonce vietnamští vysokoškoláci pracují i v NASA. „Pane poslanče Lubomíre Zaorálku, veřejně vás žádám, omluvte se Vietnamcům i Vietnamu,“ připojil výzvu na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…