On těm lidem nic neslibuje a dává jim jen najevo, že si jich váží, píší o Zemanovi udivené noviny

23.03.2017 6:52

Reportáž z cesty Miloše Zemana po Olomouckém kraji přináší dnešní Mladá fronta Dnes.

On těm lidem nic neslibuje a dává jim jen najevo, že si jich váží, píší o Zemanovi udivené noviny
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Hned na začátku rozjíždí přichystaný skeč, jenž by se dal nazvat „Průměrná mzda v podniku“. Show takto startuje všude, kam přijede, a ani tady, ve šternberské zbrojovce Excalibur Army, se vtip neochodí.

„Nastudoval jsem si, že vaše průměrná mzda je třicet tisíc korun,“ oznámí dělníkům se šibalským úsměvem a hala se podle očekávání zatřese smíchem. Řadoví dělníci takový plat samozřejmě neberou. Politik je má okamžitě v hrsti, píše list.

Všechna další Zemanova slova doznívají v přátelské, spiklenecké atmosféře. S posluchači se loučí replikou, že až přijede příště, třicet tisíc jistě budou brát všichni.

List připomíná, že Zeman slíbil, že rozhodně – na rozdíl od svých soupeřů – nepovede předvolební kampaň.

Pokud ke klasické kampani patří proud slibů, co všechno kandidát zařídí a změní, nic takového Zeman zjevně nepotřebuje. Jeho tým cesty připravuje tak, aby publikum mělo pocit, že hlava státu je na jejich straně už teď: ne ti intelektuálové v Praze, ale vy jste ti důležití a váš prezident to ví. Zeman „svým lidem“ tedy nic zvláštního neslibuje. Zaprvé je chválí, zadruhé baví, píše dále list.

Nezbytnou součástí „zemanovského X Factoru“ je důsledná práce s místními reáliemi. Podobně jako se zahraniční rockové hvězdy před koncertem našprtají pár vět česky, prezident se o každém městě zpaměti naučí pár statistických faktů, podotýká deník.

Tak jako v továrně přesně věděl, jaká je tam průměrná mzda, po přesunu na šternberské náměstí pochválí Zeman radnici za hospodaření s přebytkem a připomene, že zdejší šestiprocentní nezaměstnanost naopak není dobrou vizitkou. „Každé město by mělo být něčím slavné a Šternberk je slavný závody do vrchu Ecce Homo,“ lichotí Šternberským prezident.

Po chvále přichází již zmíněné pobavení. A jak už to u každé dobré zábavy bývá, musí být na něčí účet. I na tom si prezident dává záležet. A tak přichází ke slovu osvědčená čtveřice: „tunelář“ Bakala, český novinář, uprchlík a konečně aktivista, který uprchlíkovi pomáhá.

Publikum je s řečníkem v tématech zjevně sehrané. „Vládne tu rasismus?“ padne otázka od pána pod pódiem a prezident zdůrazní, že ne, protože Vietnamci se integrovali výborně. „Imigranty z úplně odlišné kultury by měli ti takzvaní sluníčkáři ubytovat u sebe doma,“ naváže nicméně. Náměstí tleská. V nedalekém Uničově zajde podle listu Zeman ještě dál, když komentuje uprchlické kvóty: „My máme dost problémů s vlastními nepřizpůsobivými.“

Novináři to od něho schytají, protože o jeho cestě prý referují hlavně v souvislosti s vyzutou botou na schodech krajského úřadu.

Prezident ochotně odpovídá na sebejednodušší otázky typu „Jak se máte?“, a tak přijdou i chvíle, kdy onu zapovězenou „kampaň“ úplně potlačit nemůže. „Proč jste se rozhodl znovu kandidovat?“ ptá se jedna žena. Zeman opakuje, jak ho práce baví a jak by ji chtěl dělat dál, aby nezklamal lidi. Hostesky mezitím rozdávají kartičky s jeho fotkou, upozorňuje list.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…