Ondřej Neff: Je líp než v roce 1989. A to je pro některé špatná zpráva

06.10.2014 15:50

Legendární český novinář a vydavatel internetového názorového deníku Neviditelný pes Ondřej Neff dnes publikoval článek s názvem „Špatná zpráva - je líp!“ Rozhodl se v něm alespoň krátce zmínit, čeho se za posledních 25 let dosáhlo. Je to podle něj třeba připomínat „ostalgikům“ a remcalům.

Ondřej Neff: Je líp než v roce 1989. A to je pro některé špatná zpráva
Foto: wikipedia.org
Popisek: Ondřej Neff

To, že je líp, je podle Ondřeje Neffa, který publikuje pod pseudonymem Aston, špatná zpráva pro remcaly, kteří nostalgicky vzpomínají na komunistický režim. „Průměrný věk se prodloužil o pět let, to samo o sobě by mělo pohřbít onu ostalgii, jak se v Německu nazývá nostalgie po bývalé NDR,“ píše Neff.

Spisovatel dále odkazuje na data zveřejněná statistickým úřadem. „Po všech přepočtech vzrostl za pětadvacet let HDP o polovinu, bez přepočtů o více než 500 procent. Průměrná mzda byla v roce 1990 3170 korun, dnes je to 25 800. Zvedl se ekonomický výkon, za hodinu vytvoříme o dvě třetiny vyšší hodnotu než před pětadvaceti lety,“ vyzdvihuje základní čísla ze statistiky.

Celý článek Ondřeje Neffa čtěte ZDE.

Lidi si nemohli koupit ani papír na utření zadku

Ondřej Neff je totiž pro zdůraznění těchto skutečností, protože podle něj je ekonomika hlavní argument k odsouzení komunismu jako zrůdného systému.

„Jeho hlavní zločin bylo okradení dělníků a zemědělců a všech pracujících lidí o výsledky jejich práce,“ píše Neff na Neviditelném psovi s tím, že dědictví neseme dodnes. „To, že panovala cenzura a buzerace a šikana, to vše je jen nadstavba, jak tomu říkali marxisté. Podstata je v nevýkonnosti výroby. Vyrábělo se draze zboží, které se dalo jen levně prodávat na nenáročných východních trzích, takhle to fungovalo. A za těžce vydělané peníze si dělník neměl co koupit a musel horko těžko shánět i papír na vytření zadku. Nechápu, proč se tyto skutečnosti nepřipomínají dnešním komunistům a jejich sympatizantům,“ míní šéfredaktor serveru.

„Ostalgie není názor. To je stav ducha, dokonce takový stav, který otevírá dveře – dozadu,“ uzavřel své ohlédnutí publicista Neff.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…