Oni mě okrádají! Vyšlo najevo, proč akcionář hází vidle do Hermanovy akce bourání vepřína

22.08.2017 8:01

Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) si pochvalovali, že vláda udělala po více než dvaceti letech historický krok a odhodlala se k odkoupení vepřína v Letech u Písku. Ten stojí na místě tábora z druhé světové války, kde umírali lidé, především Romové. Jenže páni ministři možná křičí „hop“, a ještě nemají přeskočeno. Menší akcionář totiž vzdoruje a odmítá svůj podíl prodat.

Oni mě okrádají! Vyšlo najevo, proč akcionář hází vidle do Hermanovy akce bourání vepřína
Foto: David Hora
Popisek: Demonstrace za zbourání vepřínu v Letech.

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) řekla definitivní ano odkupu vepřína v Letech, jenž má být zbourán a na jeho místě mají vyrůst objekty, které mají připomínat hrůzy romského holocaustu. Za druhé světové války stál na místě vepřína tábor, v němž umírali muži, ženy i děti, převážně Romové. Ministr pro lidská práva Jan Chvojka a ministr kultury Daniel Herman si pochvalovali, že se odkup vepřína konečně uskuteční. Po více než dvaceti letech od sametové revoluce.

Má to ale háček. Vepřín vlastní akciová společnost AGPI, která má dostat od státu za prodej vepřína dosud nezveřejněnou částku. Půjde zřejmě o stovky milionů korun. Jenže by s tím museli souhlasit i menšinoví akcionáři společnosti a podle pondělního vydání MF Dnes se jeden z nich prodeji brání. Občan z Bratislavy má pocit, že jsou jeho práva dlouho přehlížena a už toho má dost. S právníkem začal sepisovat žalobu na prodej.

Anketa

Jste pro vykoupení a zbourání prasečáku v Letech?

3%
97%
hlasovalo: 9278 lidí

„Představenstvo firmy léta vytváří ztráty, akcionáře se snaží odstranit od všech informací a tvoří konglomerát deseti účelově propojených společností a osob. Společnost Agpi je životaschopná, kdyby tam nebylo propojení a neprováděly se transakce mezi společnostmi k tíži společnosti Agpi,“ komentoval Slovákův právník Jan Válek. Aby nadále nebyla poškozována práva jeho klienta, Válek je připraven žádat soud, aby prozatím zakázal jakékoli majetkové manipulace s vepřínem.

Vepřín v Letech si přitom po ekonomické stránce nevede nijak slavně, takže prodej objektu za stovky milionů korun bude pro společnost takřka darem z nebes. Malý slovenský akcionář ale tvrdí, že AGPI se ve ztrátě udržuje účelově a přelévá majetek mezi svými společnostmi. „Teď jde o tolik peněz, že to nechceme nechat plavat. Není jasno, jak chce podnik s penězi naložit, a nevíme ani, za kolik se má areál vlastně prodat,“ vysvětluje akcionářův advokát Jan Válek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…