Oni mohou fungovat a my budeme omezeni? Včerejší krok vlády naštval obchodní centra

26.11.2021 8:23

Covidová čísla letí strmě nahoru, nemocnice se neúprosně plní a vláda se snaží prostřednictvím zpřísněných opatření epidemii zbrzdit. Ve čtvrtek rozhodla o nouzovém stavu na třicet dnů a o řadě opatření omezujících kontakty, mimo jiné i o zákazu konzumace potravin v obchodních centrech. Asociace nákupních center ČR se bouří. Postup považuje za diskriminační.

Oni mohou fungovat a my budeme omezeni? Včerejší krok vlády naštval obchodní centra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zavřeno, jdeme jinam

Zhoršující se epidemiologická situace v Česku vedla vládu v demisi k vyhlášení nouzového stavu od půlnoci ze čtvrtka na pátek. Ten by měl platit třicet dnů. Mezi další opatření, která by měla zbrzdit vývoj epidemické situace, patří mimo jiné zákaz konzumace potravin v obchodních centrech, konzumace alkoholu na veřejnosti a konání vánočních trhů s výjimkou prodeje kaprů a stromků, jak uvádí server ČT24.cz. Asociace nákupních center ČR ale dnešní rozhodnutí vlády a omezení provozu food courtů považuje za diskriminační. 

„Dnešní rozhodnutí vlády v podobě zpřísnění podmínek pro jídelní zóny v nákupních centrech vnímáme jako diskriminační. Nerozumíme tomu, v čem jsme odlišní od restaurací, které mohou v průběhu dne poskytovat služby v plném rozsahu. V průběhu celé pandemie dodržují nákupní centra důsledně všechna nařízení a opakovaně prokázala, že nejsou zdrojem nákazy,“ uvedl Jan Kubíček, předseda výkonného výboru Asociace nákupních center ČR.

Vláda dále na svém čtvrtečním mimořádném zasedání rozhodla o omezení účasti na kulturní představení, sportovní utkání a vzdělávací akce, kam bude moci maximálně 1 000 osob, a to očkovaných nebo po prodělání covidu. Restaurace, bary či kluby budou moci mít otevřeno jen od 5.00 do 22.00.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…