Oni to vyšetřit nechtějí! Ministr ve Sněmovně zaskočil šéfa KSČM, který se ptal na privatizaci

26.11.2015 13:31

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dnes při interpelacích v Poslanecké sněmovně přiznal, že na okresních státních zastupitelstvích sedí stále titíž státní zástupci jako v 90. letech, a občas se tak stává, že nechtějí některé staré a závažné kauzy vyšetřit. „Jestli si myslíte, že je chtějí vyšetřit lépe, než je chtěli vyšetřit tehdy, tak tedy nechtějí,“ řekl důrazně a překvapivě Pelikán, jenž odpovídal v tu chvíli na dotaz předsedy KSČM Vojtěcha Filipa ohledně pochybné privatizace někdejšího státního podniku Mototechna v Českých Budějovicích z 90. let.

Oni to vyšetřit nechtějí! Ministr ve Sněmovně zaskočil šéfa KSČM, který se ptal na privatizaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán s ministrem vnitra Milanem Chovancem

Sněmovna sice dnes dopoledne přerušila projednávání většiny podaných písemných interpelací, ale i přesto se na jednu dostalo. Při ní ovšem ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) velmi překvapil. Totiž jako jeden z mála ministrů spravedlnosti veřejně přiznal, že orgány činné v trestním řízení někdy mohou nad některými kauzami přivírat oči. Leckdy prý i záměrně!

Pelikán odpovídal na dotaz předsedy KSČM Vojtěcha Filipa ohledně pochybné privatizace někdejšího státního podniku Mototechna v Českých Budějovicích z 90. let.

Filip se ptal mimo jiné na možné prodloužení promlčecí doby u této kauzy, která je nyní dvacetiletá a bude brzy končit.

„Smyslem té mé interpelace je to, jestli Ministerstvo spravedlnosti udělalo nějaké kroky, kterými by donutilo orgány činné v trestním řízení, to znamená systém státního zastupitelství, systém policie, aby pokračovaly a potrestaly viníky této privatizační kauzy,“ otázal se Filip. Orgány činné v trestním řízení byly podle něj v této kauze Mototechny totiž spíše nečinné a selhaly. A také možná nad ní přivíraly oči.

Filipa navíc zajímalo, zda chystá samo ministerstvo nějakou novelu trestního zákona, trestního řádu, aby se staré kauzy, které byly spáchány v rámci privatizace v devadesátých letech, stále ještě mohly vyšetřovat. Podle něj by kvůli tomu rozhodně mohlo existovat prodloužení promlčecí doby alespoň na 25 let v těch kauzách, které se týkají podobných zločinů.

Co se týče kauzy Mototechny v Českých Budějovicích, opětovným šetřením prý bylo zjištěno, že postup orgánů činných v trestním řízení nebyl vždy zcela v souladu se zákonem. Filip také k tomu naznačil, že na „tom státním zastupitelství“ lidé, kteří nebyli v tomto případu v devadesátých letech potrestáni, „museli někoho mít“. Když se podle něj se stavem věcí smíříme, tak tím zároveň řekneme, že co se nakradlo, to jim zbývá a my jsme všichni za hlupáky. „Ale já za hlupáka být nechci!“ zvolal.

Ministr Pelikán na to uvedl, že jeho úřad nemá v úmyslu promlčecí lhůtu prodlužovat. „I nyní je to marný boj. Uplynutím času se zhoršuje důkazní situace. Problém, který vznikl před dvaceti lety, už nikdo podle mého přesvědčení nenapraví. Je to smutné,“ poznamenal s tím, že dnes vyšetřovat dvacet let staré věci je prostě nesmírně obtížné.

Pelikán: Oni asi nechtějí...

„Jednak na těch okresních státních zastupitelstvích sedí stále stejní okresní státní zástupci, kteří tam seděli v 90. letech. A jestli si myslíte, že dnes ty věci umí vyšetřit lépe, než je uměli vyšetřit tehdy, tak tedy neumí. A jestli si myslíte, že je dnes chtějí  vyšetřit lépe, než je chtěli vyšetřit tehdy, tak tedy nechtějí," zdůraznil Pelikán.

Prý se mu nechce ve Sněmovně „politicky obratně lhát“. „Ano, můžeme si prodloužit promlčecí dobu o dalších pět let, můžeme si ji každých pět let prodloužit o dalších pět let, protože se každých pět let ukáže, že se zase nic nevyšetřilo. Protože tak to prostě je,“ zmínil. Pelikánovi se prý na druhou stranu nelíbí, že se leckdy devadesátá léta zlehčují slovy, že to prostě byla "divoká devadesátá léta", s čímž se nic nenadělá. „Vadí mně, že dnes spousta našich ctihodných občanů si tady pyšně vykračuje s majetky nabytými jasnou trestnou činností,“ zdůraznil.

Na to ale reagoval komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. „Jsem rád, že pan ministr konečně řekl tu pravdu, jež tady je. A to znamená o tom neskutečném nepořádku, který je ve všech orgánech činných v trestním řízení počínaje policií a konče státními zastupitelstvími a soudy,“ řekl Ondráček ostře do sněmovního mikrofonu.

Nejen slova Pelikána, ale i samotná kauza ovšem vybudila k proslovu ještě poslance Úsvitu Jiřího Štětinu. „Já jsem šel do Parlamentu z toho důvodu, že jsem si myslel, že se dá bojovat proti korupci. Nedá! V tomto státě se kradlo, krade a bude krást, pokud se nezmění zásadní přístup k těmto zlodějnám,“ zahřměl Štětina.

„Včera naštěstí jedna veliká kauza, o které se hovoří deset let, byla konečně odsouzena. Ale já jsem zvědav, jaké zase další okolnosti budou a zase bude zproštěn,“ poznamenal kromě jiného Štětina.

Berka byl opět odsouzen

Táborský soud totiž právě včera poslal na osm a půl roku do vězení ústeckého soudce Jiřího Berku, který podle obžaloby s dalšími lidmi způsobil na základě zfalšovaných konkurzů škodu 264 milionů korun. Policie a následně soudy tento případ řeší už od roku 2003. Do případu ale zasáhla amnestie prezidenta Václava Klause z ledna 2013. Ta mimo jiné zastavila stíhání v případech hospodářské kriminality, které se táhlo více než osm let. Původně se obžaloba kolem Berky a spol. týkala dvanácti lidí, po amnestii jich zůstalo devět.

„Já jsem šokován!“ zhrozil se další komunista Stanislav Mackovík. „Je šokující, že se zde dozvídáme tu pravdu, kterou jsme si mysleli! Na druhou stranu jsem rád, že zde z úst zástupce vlády zaznělo, že státní zástupci v tom tedy jedou také od 90. let a že nejsme schopni právní systém v České republice narovnat tak, aby skutečně právo bylo prosazováno bez ohledu na to, kdo za kterou kauzou stojí,“ dodal.

Sněmovna nakonec odmítla Filipův návrh, aby s Pelikánovou písemnou odpovědí nesouhlasila a aby tedy ministr musel předložit novou odpověď.

Kolem kauzy Mototechny v Českých Budějovicích lidé, kteří tento podnik privatizovali, podle slov Filipa, vytvořili společnost s ručením omezeným, která nabyla majetek bývalého státního podniku Mototechna, a oni posléze přes vietnamského státního příslušníka, který nikdy nebyl podle sdělení cizinecké policie v České republice, prodali společnost sami sobě. Později jako vlastníci nové společnosti začali provozovat a rozprodali část nemovitého majetku Mototechny, přičemž nikdy nezaplatili daň z převodu nemovitosti a nechali ji zaplatit ze zákona zákonnému ručiteli.

Po prověrce skončené věci, kterou provádělo Nejvyšší státní zastupitelství, bylo napřed konstatováno, že při původním šetření této privatizační kauzy Policie České republiky konstatovala, že nedošlo k porušení právních předpisů. Ovšem už při druhé prověrce druhý vyšetřovatel konstatoval, že naopak došlo k porušení právních předpisů, a tedy i k trestnému činu, který souvisel s privatizací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…