Onkolog varuje: Riziko nádorů se stále zvyšuje. A léčba může zabít ještě dříve, než nádor

10.05.2019 15:27

Profesor Karel Smetana, jenž se podílel na vzniku Centra nádorové ekologie, v rozhovoru pro server Info.cz předestřel českému národu nepříliš veselou budoucnost. Zdůraznil, že léčba nádorů je drahá, pacientů přibývá a doktoři se budou muset začít rozhodovat, koho nechají zemřít, protože už se léčba nevyplatí. V některých případech prý může dokonce léčba usmrtit pacienta dřív než samotný nádor.

Onkolog varuje: Riziko nádorů se stále zvyšuje. A léčba může zabít ještě dříve, než nádor
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Jak se lidem prodlužuje život a žijí déle a déle, bohužel stoupá riziko, že jim v těle naroste nádor. Dnes se toto riziko týká asi třetiny české populace. Do pár let už to ale má být až polovina populace. Proč tomu tak je? Smetana prozradil, že mezi 40. a 60. rokem života přestávají fungovat mechanismy přirozených oprav genetických chyb a riziko nádoru roste.

„Někdo má štěstí, že se mu neopraví geny, které nejsou tak důležité, ale někdo bude mít smůlu, že se mu nespraví důležité geny pro dělení buněk, pro migraci buněk a tak podobně,“ prohlásil profesor.

Je tu jistá možnost si život prodloužit. Pokud nekouříme, nepijeme alkohol a více se pohybujeme, máme větší šanci, že budeme žít déle. Zdravým životním stylem riziko vzniku nádoru snížíme, ale nikdy ho zcela neeliminujeme. A bohužel existují případy některých rodin, u kterých se nádory objevují velmi často, a to už v mladém věku. „Ale nádorů do padesáti let je nesmírně málo,“ doplnil k tématu profesor Smetana.

V Evropě máte sice stále větší pravděpodobnost, že zemřete na infarkt, ale počty onkologických onemocnění opravdu znepokojivě narůstají. A narůstají zkrátka proto, že se jich dožijeme. Před sto lety, před  dvěma sty lety či dokonce před tisícem let se lidé svých nádorů nedožili. „Já myslím, že je to dobrou vizitkou naší, myslím tím evropské, medicíny, že se toho nádoru lidé prostě dožijí,“ uvedl pan profesor.

Smetana zdůraznil, že naprosto zásadní je – chodit k lékařům na pravidelné prohlídky. „Devadesát procent tumorů je v rané fázi odstranitelných bez nějakých drakonických zásahů. To nám může určitě pomoct. Ale moc dalších možností nemáme,“ varoval host.

Faktem prý je, že umíme léčit i zhoubné nádory, ale tato léčba je pro pacienta a jeho život velmi náročná, a navíc je také extrémně drahá.

„Asi by se měli setkat odborníci lékaři, humanitní vědci, bioetici a filozofové a měli by začít vážně diskutovat o tom, jestli každý onkologicky nemocný senior by měl být plně léčen. Zejména u těch velmi starých lidí má ten nádor nějakou genetiku a trvá mnoho let, než toho člověka usmrtí,“ vysvětloval profesor. „Ale pokud já mu nasadím invazivní léčbu, tak je otázka, jestli ho ta léčba neusmrtí dřív než ten nádor,“ upozornil.

V tu chvíli je namístě otázka, zda je lepší pacienta neléčit, aby žil déle. Úkolem lékaře totiž podle pana profesora není jen léčit, ale také pacientovi neškodit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…