Ono to nekončí. Nahlédli jsme do novin, které slibují, že uprchlíků nám přidělí ještě mnohem víc

19.10.2015 10:30

Evropská komise se chystá podle informací deníku Financial Times předložit příští rok v březnu návrh na další přerozdělování uprchlíků. Tentokrát by mělo jít o 200 000 lidí, kteří v současné době přebývají v uprchlických táborech v Turecku, Jordánsku a Libanonu.

Ono to nekončí. Nahlédli jsme do novin, které slibují, že uprchlíků nám přidělí ještě mnohem víc
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Návrh na přerozdělení dalších stovek tisíc uprchlíků je součástí plánovaných reforem, jejichž cílem je údajně zastavení přílivu uprchlíků z Turecka a okolních zemí do Evropské unie. V posledních dnech také probíhají intenzivní jednání mezi Evropskou unií a Tureckem. Brusel přislíbil poslat Ankaře tři miliardy eur, aby tak zpomalil příliv uprchlíků. Součástí rámcové dohody s Tureckem je také nastolení bezvízového styku a opětovné započetí rozhovorů o vstupu Turecka do EU. Včera do Ankary navíc přicestovala také německá kancléřka Angela Merkelová a při setkání s tureckým prezidentem Recepem Erdoganem potvrdila ochotu Německa i EU vrátit se k přístupovým rozhovorům.

Německá kancléřka nicméně nevyslovila jasný souhlas se všemi požadavky Turecka, při jejichž splnění je země ochotna podpořit plán EU na vyřešení migrační krize. Neshody panují zejména stran pohledu na masakr v roce 1915, při kterém dle historiků zavraždili Turci až 1,5 Arménů a dopustili se tak první genocidy ve 20. století. Ani Turecko ovšem zatím nezastává pouze vstřícné postoje a prezident Erdogan si neodpustil některé nelichotivé poznámky na adresu představitelů Evropské unie. „Oni slavnostně oznamují přijetí 30 000 až 40 000 uprchlíků a jsou za to nominováni na Nobelovu cenu. Přitom v Turecku máme těch uprchlíků 2,5 milionů a nikoho to nezajímá,“ prohlásil v pátek turecký prezident.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Setkání obou politiků proběhlo v situaci, kdy se další evropské země odhodlávají k uzavření hranic a zejména Slovinsko, Maďarsko a Chorvatsko jsou doslova zavaleny několika tisíci uprchlíky denně. „V pátek dorazilo do Slovinska z Chorvatska až 4000 uprchlíků poté, co Budapešť uzavřela své hranice. Slovinský premiér Miro Cerar o víkendu rozhodl o vyhlášení pohotovostního režimu pro armádu, která by měla pomoci na hranicích čelit masivní migrační vlně,“ uvádí Financial Times a dodává, že navrhovaný plán Bruselu na přerozdělení dalších 200 000 uprchlíků z Turecka, Libanonu a Jordánska bere v potaz doporučení vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, který ve své výzvě adresované EU zmínil právě toto číslo. „Musíme přemístit uprchlíky ze zemí, které na svých bedrech nesou největší odpovědnost,“ souhlasí komisař EU pro migraci Dimitris Avramopoulos.

Jak Financial Times uvádí, do Evropské unie přišlo od začátku letošního roku více než 600 000 uprchlíků. Většina z nich si zvolila cestu přes Turecko a Řecko. „Uprchlické tábory v Libanonu navýšily svoji kapacitu, ale jejich obyvatelé nyní tvoří téměř třetinu celkové populace v zemi. Podle dosavadního schváleného plánu by přitom mělo být po celé Evropě přerozděleno 160 000 migrantů, čemuž předcházely četné dohady mezi jednotlivými členskými státy, když byly proti zejména státy z východní Evropy. Do konce letošního roku by si měly státy rozdělit 22 500 uprchlíků,“ píše Financial Times.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…