Opata: Armáda bude do budoucna muset využívat umělou inteligenci

13.06.2019 14:58

Česká armáda se podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty do budoucna neobejde bez umělé inteligence na bázi neuronových sítí. Vojákům pomůže v boji, při analýzách či vyhodnocování, uvedla ČTK.

Opata: Armáda bude do budoucna muset využívat umělou inteligenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náčelník generálního štábu Aleš Opata

Podle Opaty již není v lidských možnostech vyhodnocovat všechny potřebné informace a vjemy. Řekl to na dnešním Žofínském fóru, které bylo věnováno modernizaci armády.

Opata označil za důležitý projekt výstavby velitelství kybernetických a informačních operací. Poznamenal, že kybernetický prostor a operace se prolínají všemi doménami od moře až po vesmír. „Začínáme jako vojáci čím dál tím více zjišťovat, že potřebujeme nástroje, potřebujeme schopnosti, které jsou v tomto prostoru schopny nás posílit. Říkáme tomu, že hledáme nového kámoše,“ řekl Opata. Novým „kámošem“, partnerem a spolupracovníkem podle něj bude umělá inteligence na bázi neuronových sítí. Využití pro ni v armádě vidí v široké oblasti, od vedení bojové činnosti až po analýzy a vyhodnocování. „Dneska se dostáváme v informačním a technologickém prostředí do takové situace, že v doméně kybernetických a informačních operací už není v lidských možnostech všechny informace, všechny vjemy dávat dohromady, analyzovat a vyhodnocovat,“ dodal Opata.

V projevu na Žofínském fóru Opata také řekl, že zásadní pro armádu je stabilita zdrojů, díky níž budou moct vojáci plánovat. Věnoval se i náboru. Poznamenal, že armáda si je vědoma demografického vývoje, který bude mít časem negativní dopad i na přijímání nových vojáků. Nábor se proto podle něj musí přesunout více na sociální sítě, do on-line systému. „Musíme být aktivní v internetovém prostoru,“ řekl.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) na fóru zopakoval, že ještě v letních měsících bude podepsána smlouva na dodávku mobilních radiolokátorů z Izraele. Smlouva je podle něj těsně před uzavřením. Řekl, že k podpisu je připravena také smlouva na pořízení obrněnců Titus. Na podzim chce mít ministr jasno ohledně dodavatele pásových bojových vozidel pěchoty asi za 50 miliard korun, smlouva na ně by podle něj mohla být podepsána do konce roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…