Opatření proti koronaviru omezí restaurace i akce nad 30 lidí

13.03.2020 6:50

V Česku dnes jako opatření proti šíření nového typu koronaviru začínají platit omezení pro provoz stravovacích provozoven nebo sportovišť. Zakázány jsou od 06:00 akce s účastí přesahující 30 lidí. Ve 20:00 se musejí zavřít restaurace, hospody nebo bary a nesmějí se i v dalších dnech otevřít před 06:00. Od dnešní půlnoci začnou platit omezení pro cesty do zahraničí. Pro děti a mladé lidi se dnes uzavřou základní umělecké školy. O situaci kolem koronaviru dnes bude znovu jednat vláda.

Opatření proti koronaviru omezí restaurace i akce nad 30 lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš spolu s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem uklidňovali situaci kolem koronaviru. Nepropadejte panice, není třeba dělat zásoby potravin...

Ve čtvrtek kabinet rozhodl, že od dnešních 06:00 začíná platit zákaz vstupu veřejnosti na krytá sportoviště, do posiloven, na koupaliště, do wellness zařízení a saun, hudebních a společenských klubů, knihoven či galerií. Zároveň musejí zastavit provoz stravovací služby v nákupních centrech. Obchody zatím zůstanou otevřené.

Akce s účastí přesahující 30 lidí jsou zakázány do odvolání. Opatření se vztahuje na kulturní, sportovní a náboženské akce, slavnosti, poutě, přehlídky nebo trhy. Neplatí pro schůze ústavních orgánů, soudy nebo pohřby. Snížil se tak limit 100 účastníků platný od úterního večera.

Základní umělecké školy se dnes přidají k základním, středním i vysokým školám, kde se neučí od středy. Mateřské školky zatím zůstávají většinou otevřené.

Od dnešní půlnoci bude při cestách z Česka do všech okolních zemí zakázána autobusová, vlaková a lodní doprava lidí. Zahraniční lety s cestujícími budou možné pouze s využitím pražského letiště. Na německých a rakouských hranicích budou od půlnoci zatím na pět dní obnoveny kontroly. Tyto dvě země vláda zařadila mezi 15 rizikových států, odkud bude do ČR zakázaný vstup cizinců. Českým občanům zakázala cestovat do těchto zemí, výjimky platí pro řidiče zásobování, záchranáře nebo pendlery pracující blízko hranic.

Počet potvrzených případů koronaviru v Česku ve čtvrtek přesáhl 110. Ministerstvo zdravotnictví dnes zveřejní, kolik lidí je kvůli nákaze v karanténě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…