Opencard měla být i pro turisty. Stála 30 milionů a stále nefunguje

01.04.2013 10:42

Za éry primátora Pavla Béma vznikl v Praze projekt Opencard pro turisty. Město za něj zaplatilo 30 milionů a stále nefunguje. Podle serveru Aktuálně.cz ale není jisté, že bude karta vůbec někdy dostupná.

Opencard měla být i pro turisty. Stála 30 milionů a stále nefunguje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dobíjení karty Opencard

Myšlenka na zvláštní kartu pro turisty vznikla v roce 2009 a v průběhu následujícího roku se připravovala studie a pilotní projekt. Radní pak postupně schválili, že karta bude stát 990 korun a bude obsahovat jízdenku na tři dny a slevy na různé pražské památky.

Nikterak originální

"Projekt vznikl jako logická funkcionalita Opencard. Myšlenka nikterak originální, která je realizovaná v řadě evropských metropolí," říká dnes k projektu tehdejší primátor Pavel Bém. V posledních měsících roku 2010 byl ale projekt, za který dopravní podnik utratil mezi 26 až 27 miliony korun, zastaven. "Projekt měl spoustu problémů a skončilo to v autu," uvádí dopravní podnik.

Turistická karta tak ležela několik let v šuplíku. Na světlo světa se dostala letos, když magistrát schválil novou koncepci rozvoje Opencard. Dopravní podnik oslovil pražský magistrát, zda s projektem ještě počítá.

Návrh a studie turistické karty se totiž dělaly ještě v době, kdy službu zajišťovala firma Haguess. Nová koncepce ale počítá s přípravou nového softwarového řešení celého projektu, aby město nebylo závislé na jedné firmě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…