Operační krize. 17 osad u Chersonu pryč. Zlé zprávy už šíří sami Rusové

05.10.2022 10:40

Už i z ruské státní televize zaznívá, že ruská armáda ztrácí pozice na východě i na jihu Ukrajiny. Obdobné informace přichází také od válečných zpravodajů na sociální síti Telegram. Zaznívají také varování, že teď bude ruským silám ještě hůř. A nevarují před tím Ukrajinci, ale sami Rusové.

Operační krize. 17 osad u Chersonu pryč. Zlé zprávy už šíří sami Rusové
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém nočním projevu z úterý na středu oznámil, že Ukrajinci úspěšně pokračují v osvobozování obcí jak na východě země, tak na jihu. Informace BBC dávají prezidentovi za pravdu.

Ukrajinské síly osvobodily klíčovou vesnici v jižní části Chersonské oblasti a urychlily tak další ústup ruských vojsk. Ministerstvo obrany v Kyjevě zveřejnilo video, na kterém 35. námořní brigáda vztyčuje ukrajinskou vlajku nad Davydivským mostem, uprostřed zpráv o znovudobytí několika dalších okolních vesnic. Ruské síly již byly nuceny ustoupit na severovýchodě Ukrajiny. Nyní jsou zatlačovány zpět i na jihu,“ napsala BBC.

„V posledních 48 hodinách se ukrajinské síly posunuly na jih podél západního břehu řeky a ruské jednotky byly nyní nuceny stáhnout se i z několika sídel na severu Chersonské oblasti."

Náměstek ukrajinského ministra vnitra Jevhen Enin uvedl, že v Chersonu bylo znovu dobyto 50 měst a vesnic a osvobozeno asi 3 500 občanů, ale neuvedl, za jaké období. Podle BBC ministerstvo obrany také uvedlo, že ruské síly jsou demoralizované a snaží se ničit mosty ve snaze zpomalit ukrajinský postup. Okupanti se však tváří, že je vše v pořádku.

„Není žádný důvod k panice,“ oznámil Kremlem dosazený úředník v Chersonu Kirill Stremousov obyvatelům města.

Ruský vojenský blogger Rybar uvedl, že se armáda rozhodla stáhnout, protože jí hrozilo obklíčení. „Není zcela jasné, kde bude nová linie kontaktu," uvedl.

Další informace přicházejí i z Lymanu.

Orla Guerinová z BBC, která z Lymanu podává zprávy, uvedla, že v něm nyní zůstalo jen málo civilistů, zatímco těla několika ruských vojáků leží v uniformách před městem.

Zprávy přicházejí také z Ruska

Podle ministra obrany Sergeje Šojgua Rusko od vydání rozkazu prezidentem Putinem minulý měsíc dosud mobilizovalo více než 200 000 vojáků.

Už i v ruské státní televizi otevřeně zaznívá, že Rusko ztrácí své pozice jak na východě, tak na jihu Ukrajiny. „V Chersonské oblasti jsme ztratili 17 osad,“ řekl Alexander Sladkov a vinu připsal „tučným“ dodávkám amerických zbraní a „informacím získaným prostřednictvím satelitního průzkumu“.

Sladkov je jedním z několika ruských novinářů, kteří v posledních dnech sdělili ztráty, které Moskva na Ukrajině utrpěla.

Válečný zpravodaj Alexandr Kots v úterý svým stoupencům na Telegramu sdělil, že armáda je v „operační krizi“, zatímco reportér státních médií Jevgenij Poddubnyj uvedl, že „teď bude ještě hůř".

Sladkov se nicméně snažil věci hodnotit pozitivně.

„Neznamená to, že jsme se zhroutili jako domeček z karet. Tyto chyby nejsou gigantickým strategickým selháním. Stále se učíme," řekl podle CNN. „Vím, že se to těžko poslouchá v osmém měsíci naší speciální operace. Ale jsme reportéři. Čekáme na posily,“ dodal s odkazem na ruské muže odvedené v rámci „částečné mobilizace“, kterou minulý měsíc vyhlásil prezident Vladimir Putin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…