Opil se Božkovem... Vážné informace ohledně Sýrie a střet s Jakubem Jandou stran Skripala

12.04.2018 21:23

Experti z mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) dnes potvrdili závěry britských úřadů ohledně identity jedu novičok, který byl použit při útoku na Sergeje Skripala a jeho dceru Julii. „Chtěli jste důkazy? Tady jsou,“ reagoval na tuto zprávu na sociální síti ředitel think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda a vyzval „konspirační teoretiky, aby skočili do zdi“. Jenže ne všichni tímto považují kauzu Skripal za vyjasněnou. Jedním z nich je třeba bývalý poslanec za ODS Radim Holeček.

Opil se Božkovem... Vážné informace ohledně Sýrie a střet s Jakubem Jandou stran Skripala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajky Velké Británie a Evropské unie zatím vedle sebe

„Vyšetřovatelé OPCW potvrzují závěry britských vyšetřovatelů týkající se identity jedu, který byl použit v Salisbury,“ citovala agentura Reuters zprávu mezinárodní organizace. 

Podle zprávy OPCW byla použitá látka „velmi čistá“ a nebyly v ní stopy žádných příměsí. V haagských laboratořích podrobili experti podrobné analýze nezávisle na sobě celkem čtyři vzorky armádního jedu. Pro ty si tým odborníků přijel přímo do Británie, kde získal krevní vzorky Skripala, jeho dcery i policisty, který jim poskytl první pomoc.

„Výsledky analýzy vzorku jsou velmi přesvědčivé. Není pochyb o tom, jaká látka byla použita. Neexistuje jiné vysvětlení toho, kdo je za útok odpovědný. Pouze Rusko má nezbytné prostředky, motiv a minulost,“ reagoval na zprávu OPCW britský ministr zahraničí Boris Johnson.

Konspirační teoretici, skočte do zdi, vyzval Janda

A své potěšení nad touto informací a zadostiučinění vůči těm, kteří dosud zpochybňovali jednostrannou verzi, že by za otravou agenta a jeho dcery mělo být Rusko, dal najevo ředitel think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda, který na sociální síti Facebook konstatoval: „Chtěli jste důkazy? Tady jsou.“ Přičemž pro neobeznámené výsledky zprávy OPCW znovu citoval. „Všichni relevantní specialisté na chemické zbraně potvrzují, že pouze Rusko má prostředky a schopnost tento jed vyvinout, mít a použít. Konspirační teoretici, skočte do zdi,“ dodal závěrem Janda.

Tím ale přilákal do diskuze pod příspěvkem bývalého poslance za ODS Radima Holečka. „Pepa se opil rumem z Božkova. Nikdo jinej ho tak dobrej nevyrobí (možná Jindřichův Hradec, ale to jsou letité spory rumařů). Umí ho tak vyrobit jen oni. Jen je mi divný, že by jen Božkov měl prostředky a schopnost rum vyvinout, vlastnit a použít. A rozhodně není odpovědný za každodenní bolehlav těch, kteří si s ním v hospodách i jinde zahrávají. Howg,“ parodoval Holeček nabízenou argumentaci.

Jenže to již se do Holečka pustil Jandův spolupracovník z Evropských hodnot Jiří Blažek: „Tak jestli tohle je ukázka argumentace a logiky, tak jste právě strčil do kapsy i sovětskou verzi katyňského masakru.“

„Další think nebo tank? Kolik vás tam hoši sedí? Kdo tohle platí?“ vzal si zpět slovo Holeček a okamžitě se mu dostalo posměšné odpovědi, že je platí miliardář maďarského původu George Soros. Blažek oplatil Holečkovi stejnou mincí, když se navíc otázal, kdo platí jeho za „ty slinty“. „Maminka mě dala “vyučit učitelem” a tím se živím. Kdyby ze mne chtěla mít pijavici na fondech, jistě by mne frkla na nějaký zajímavý obor na husitské,“ vrátil znovu Holeček.

V tu chvíli se do slovní přestřelky přidal ještě Jakub Janda, který si nebral servítky a Holečka označil za užitečného idiota Putinova režimu. „Argumentace, pane Jando, argumentace. Toť vše. A nechte si výpady a pověnujte se logice,“ usadil Jandu závěrem Holeček.

Radim Holeček na svém facebookovém profilu komentoval rovněž aktuální dění týkající se Sýrie:

Z 12. dubna: SVODKA posledních hodin těch, co rozhodnou: USA: Neřeknu Vám, kdy se bude odehrávat útok na Sýrii. Mohlo by to být brzy nebo tak brzy vůbec. V každém případě Spojené státy pod mou administrativou vykonaly skvělou práci, jak zbavit region IS. Kde je Vaše "Děkujeme vám, Ameriko?" Rusko: Vyzýváme k tomu, aby se zabránilo jakýmkoli krokům, které by mohly v Sýrii zvýšit napětí. Izrael: Netanjahu řekl Putinovi, že nedovolí íránskou vojenskou přítomnost v Sýrii! Turecko: Erdogan: „Diskutoval jsem s Trumpem a budeme s Putinem diskutovat o tom, jak zastavit chemické útoky v Sýrii. Naše síly zůstanou v Sýrii, dokud nebude syrské území bezpečné pro všechny Syřany“ Německo: Merkelová: Zdá se jasné, že Sýrie nezničila své zásoby chemických zbraní. Všechny operace by se měly odehrávat v Sýrii a Berlín se nezúčastní žádných bojů. Francie: Macron říká: O útoku na Sýrii není ještě rozhodnuto. Říká, že má důkaz o podílu Bašára al-Assada na chemickém útoku v Doumě. Indie: Kumar: Doufáme, že se bude jednat na základě důkazů. Írán: Hrozby západu jsou založeny na lžích. Sýrie: Bašár Assad: „Jakýkoli útok západních mocností povede k další nestabilitě v tomto regionu."

Z 10. dubna: Nejnovější zprávy ze Sýrie a okolí :( : 1. Na Golanských výšinách umístěn raketový systém. 2. Systémy protiraketové obrany byly rozmístěny kolem prezidentského paláce a ministerstva obrany v Damašku. Syrská letadla byla přemístěna na ruskou základnu poblíž Lattakie. Sýrie říká, že pozvala misi pro dohled nad chemickými zbraněmi, aby vyšetřila podezření z útoku. Syrská vláda propustí 40 politických vězňů z centrální věznice Hama. 3. Zvýšená aktivita na britské vojenské základně na Kypru. Theresa May svolává britskou Radu pro národní bezpečnost na dnešní večer. 4. Washington požaduje dnešní zasedání Rady bezpečnosti, aby hlasovalo o usnesení o útoku v Sýrii. Zítra má vyplout USS Harry Truman z Norfolku spolu se sedmi válečnými loděmi, každá je vyzbrojena desítkami raket Tomahavk. 5. Ruské letadlo provedlo nízký průlet v blízkosti francouzské Fregaty ve východním Středomoří. Francouzská vojenská vozidla spatřena v krajině Manbij. 6. Islámský stát: ofenzíva 60 km východně od Palmiry. Nákladní automobily odvážejí ropu z ropného vrtu řízeného IS na ropném poli Sayyan v Deir az Zor. :(

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…