Opozice: Nervozitu v nemocnicích zvyšují platy i přetěžování

31.03.2016 9:01

Nervozita v nemocnicích se výrazně zvyšuje, jednou z příčin jsou i platy, řekl ČTK bývalý ministr zdravotnictví a poslanec Leoš Heger (TOP 09) v reakci na varování České lékařské komory (ČLK), že bez rychlého růstu platů zdravotníci v nemocnicích nezůstanou. Podle člena sněmovního zdravotního výboru Bohuslava Svobody (ODS) může být zvyšování platů atraktivní, ale není tím hlavním. Lékaři odcházejí také kvůli pracovním podmínkám, stresu a přetěžování, řekl ČTK.

Opozice: Nervozitu v nemocnicích zvyšují platy i přetěžování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Podle poslankyně Soni Markové (KSČM) je situace vážná zejména v regionálních nemocnicích, kde musejí některá oddělení kvůli nedostatku personálu omezovat provoz. Jedním z řešení je růst platů, řekla ČTK.

Nemocnice aktuálně hledají za pomoci inzerátů kolem 1000 lékařů. Kdyby měly dodržovat zákoník práce a povolené přesčasy, musely by jich podle prezidenta ČLK Milana Kubka hledat až 3000. ČLK vyzvala vládu k přijetí krizového plánu na záchranu českého zdravotnictví. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) slíbil, že se bude zdravotnictvím zabývat.

„Nervozita v nemocnicích se výrazně zvyšuje. Něco má na svědomí současné ministerstvo a zrušení regulačních poplatků, které ubralo zhruba čtyři miliardy korun. Ty by se teď hodily na růst platů,“ řekl Heger. Podle něj jsou i objektivní příčiny napětí jako nákladnější technologie a problémy s dodržováním povolených přesčasů.

ČLK, odbory, nemocnice i ministerstvo se shodly na plánu zvýšit do tří let mzdy o 30 procent, vláda na to má zajistit peníze. Heger podotkl, že součet nárůstu z let hospodářské krize 2011 až 2013 dává 20 procent. „Jestliže teď není vláda schopná pokračovat v tom, aby se memorandum podepsané s odbory naplnilo stoprocentně, tak to je velké selhání,“ řekl.

Pro splnění memoranda by nárůst měl být ještě o 15 až 20 procent. Heger ale soudí, že i když vláda platy zvýší méně, odliv lékařů větší nebude. Ne každý má povahu na to, jít pracovat do ciziny. V odchodech lékařů vidí i výhodu, zkušenosti získané v cizině využijí po návratu pro české pacienty.

Také Svoboda soudí, že odchodů lékařů do zahraničí zásadně nepřibude. „Problém je spíše v tom, že odcházejí atestovaní lékaři z nemocnic do privátu a v nemocnici zůstávají na malý úvazek nebo služby,“ řekl. Lepší výdělek většina hledá v privátu, kde je práce klidnější. V nemocnicích, zejména v chirurgických oborech, je velký stres. „Služby v nemocnici sice vždy budou, ale přetížení a stres lze omezit tím, že bude víc lékařů. Služeb pak nebudou mít tolik nebo mohou být služby na smlouvu,“ řekl.

Podle Markové je nedostatek personálu v nemocnicích špatnou zprávou pro pacienty. Řešení vidí v růstu finančního ohodnocení lékařského i nelékařského personálu, ve zlepšení podmínek vzdělávání lékařů i nelékařů a v racionalizaci poskytování zdravotní péče. Skutečná řešení se podle ní ale léta odkládala. „Problémy se řešily polovičatě nebo za pravicových vlád se dokonce zmenšovaly prostředky pro zdravotnictví, což bylo smrtící,“ shrnula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …