Opozice prý tuší, o co jde ve Staňkově kauze doopravdy

29.06.2019 6:35

Prezident Miloš Zeman podle předsedy ODS Petra Fialy svým otálením kolem odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) překrývá kauzy kolem premiéra Andreje Babiše (ANO), napsala ČTK.

Opozice prý tuší, o co jde ve Staňkově kauze doopravdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Antonín Staněk

Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že Zeman porušuje své ústavní povinnosti a vláda by měla řešit problémy Česka, nikoliv stále své vlastní. Předseda KSČM Vojtěch Filip naopak přivítal dnešní prohlášení Babiše a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), že o záležitosti budou dál jednat.

Bartoš uvedl, že Zeman by se měl držet toho, co mu ukládá Ústava. „Bohužel jsme u něho dlouhodobě svědky nerespektování, a v tomto případě dokonce porušování ústavních pravomocí,“ napsal. Zemanovy kroky podle něj nepřispívají stabilitě na politické scéně. „Bohužel jsme opět svědky toho, že současný prezident společnost spíše rozděluje, než spojuje,“ dodal.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Kritizuje také, že kabinet se musí neustále zabývat svými vlastními problémy, například trestním stíháním premiéra Babiše. „Nebo nekonečným odvoláváním ministra kultury. Místo, aby vláda řešila problémy ČR, řeší vláda svoje vlastní,“ uvedl.

Předseda ODS Petr Fiala na twitteru napsal, že problémem Česka je trestně stíhaný premiér se střetem zájmů a podezřením na neoprávněně získané veřejné peníze. „Prezident Zeman to překrývá kauzou neodvolání ministra kultury. Tedy zda se vůbec bude dodržovat Ústava,“ uvedl. Výsledkem podle něj má být to, že Babiš bude vypadat jako zachránce ČSSD, Zeman jako moudrý usmiřovatel. „A vděčný Hamáček, že s ním vůbec premiér a prezident mluví. Čím déle se to bude řešit, tím víc z toho bude Babiš těžit,“ uvedl. Sociálním demokratům podle Fialy připadá role tzv. užitečných idiotů.

Předseda SPD Tomio Okamura ČTK napsal, že podstatou není Staněk, ale permanentní krize vlády kvůli tomu, že její součástí je nestabilní a rozhádaná ČSSD. „Což je ovšem také vina Andreje Babiše, protože si ji do vlády vybral. ČSSD by měla z vlády odejít, protože dlouhodobě jen škodí občanům a nepřináší nic pozitivního. Hnutí SPD nabízí funkční alternativu – vládu odborníků sestavenou vítězem voleb, která by prosazovala také dohodnuté programové priority SPD. O podpoře takové vlády jsme ochotni jednat,“ uvedl.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Předseda komunistů Filip přivítal, že po páteční schůzce Babiš s Hamáčkem oznámili, že budou o ministerstvu kultury dál jednat se Zemanem. „To je správný krok. Ústavní činitelé mají spolu nejen komunikovat, ale také dojít k dohodě,“ uvedl.

Šéf KDU-ČSL Marek Výborný uvedl, že za ústavní krizi je odpovědný Zeman. „Je naprosto nepřijatelné, aby si pan prezident dělal z Ústavy trhací kalendář. Je otázkou, zda jednání všech tři pánů k něčemu po výrocích pana prezidenta povedou,“ napsal. Babiš by podle něj měl podat na Zemana kompetenční žalobu, jinak za situaci ponese odpovědnost také. „Krokům sociální demokracie nerozumím, jejich míra sebezničení je zjevně bez limitu. Zoufalá strana dělá zoufalé kroky, ale více se musíte ptát jich,“ dodal Výborný.

Předseda STAN Vít Rakušan považuje nejnovější vývoj za prohru pro ČSSD. „Mohli vyslovit vládě nedůvěru, mohli z vlády včas odejít. Oni si místo toho nechali svázat ruce, jednu Zemanem a druhou Babišem. Už nemají žádné herní pole a žádné dobré řešení. Tak to vypadá, když někdo dlouhodobě vede politiku jen pro posty, ne pro věc,“ míní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…