Opravdu musí Lipovská z Rady ČT, protože kandiduje do Sněmovny? Zásadní výstup. A velká rada poslancům

08.09.2021 19:50

„Málo schopný mediální výbor Sněmovny umožnil vznik špatné Rady ČT a ta televizi nedostatečně kontrolovala,“ míní mediální analytik a bývalý radní Českého rozhlasu Štěpán Kotrba v komentáři k úternímu doporučení volebního výboru odvolání Hany Lipovské z Rady České televize a v rámci hodnocení dosavadní činnosti Rady ČT. Kotrba ukázal, jak je možné odvolání Lipovské odůvodnit, a poslancům poradil, jak se rovnou zbavit celé nynější Rady České televize. „Půjde-li tato rada k čertu, bude to jedině dobře,“ uhodil v MF Dnes.

Opravdu musí Lipovská z Rady ČT, protože kandiduje do Sněmovny? Zásadní výstup. A velká rada poslancům
Foto: Praha TV
Popisek: Štěpán Kotrba jako host pořadu Horké téma

Anketa

Má Babiš pravdu, že je třeba přivézt Ukrajince, kteří by nahradili chybějící pracovní síly u nás?

20%
56%
hlasovalo: 43106 lidí
Kotrba míní, že volební výbor Sněmovny, který je zodpovědný za doporučování členů mediálních rad, v aktuálním volebním období vybral „nepříliš reprezentativní kandidáty“. Míní, že za to může i malý počet mediálních profesionálů mezi poslanci.

Nastal tak problém. „Nyní chce některé z nich odvolat a neví jak ani proč,“ píše analytik k „trápení“ s radní České televize Hanou Lipovskou. Ta v nadcházejících sněmovních volbách kandiduje v Pardubickém kraji za Volný blok a podle názoru výboru není nezávislá, byť Lipovská navrhuje, že v radě nebude hlasovat.

Kotrba míní, že mediální výbor nenastolil žádnou agendu a projednávané zprávy o činnosti České televize poslanci nečetli, pokud by se do nich totiž podívali, pak míní, že by je „museli zamítnout“.

Míní, že se veřejnoprávní televize potýká kupříkladu s problémem reklam „převlečených za sponzoring“ či s „fake news“, proti nimž neexistuje postih. „Lži covidových popíračů si tak nacházejí diváky,“ varoval.

Rada ČT podle Kotrby neřeší stížnosti, které mají být její agendou, a svévolně si zúžila kompetence na „odvolávací orgán“.

K návrhu odvolání Lipovské, vzešlého od poslankyně za TOP 09 Olgy Sommerové, míní, že to je „ovoce z otráveného stromu“, jelikož Lipovskou podle něj „nelze soudit za to, že kandiduje do Sněmovny, protože zákonem je pouze zakázáno mít funkci v politických stranách“. „Kandidatura ve volbách není funkce, ale právo,“ uhodil Kotrba.

Podle něj je k odvolání radní ČT třeba dokázat, kdy konkrétně při výkonu své funkce v Radě ČT „vystupovala ve prospěch jiných skupinových zájmů“. Ukázal, že to se stalo, když Lipovská působila ve prospěch zájmů Českého svazu bojovníků za svobodu – Lidice, což se mělo stát během projednávání lidické kauzy v radě. „To je ale třeba dokázat přepisem záznamu,“ vzkazuje Kotrba.

Poslancům pak radí jediné. Zprávu o činnosti ČT za rok 2020 si mají pečlivě přečíst a „kvůli svévoli radních a neplnění jejich povinností ji neschválit“, jelikož neschválení dvou zpráv znamená odvolání celé Rady České televize. „Půjde-li tato rada k čertu, bude to jedině dobře,“ míní.

Radu ČT nyní tvoří její předseda Pavel Matocha, místopředseda Pavel Kysilka, místopředseda Jiří Šlégr, Roman Bradáč, Martin Doktor, Vladimír Karmazín, René Künh, Hana Lipovská, Tomáš Samek, Zdeněk Šarapatka a Lubomír Veselý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…