Opravy ve středních Čechách pořád čekají na evropské dotace

27.11.2012 19:05

Projekt Českých drah a Středočeského kraje na opravu sedmi nádraží v regionu stále čeká na přidělení evropských dotací. Dál se tak odkládá futuristický projekt hlavního nádraží v Mladé Boleslavi či spojení vlakového a autobusového nádraží v Nymburku.

Opravy ve středních Čechách pořád čekají na evropské dotace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eura, ilustrační foto

"Na čerpání prostředků jsme připraveni a máme připravena potřebná výběrová řízení na projektovou dokumentaci a následně také na vlastní realizaci staveb. Celý projekt tak spustíme hned, jak bude potvrzeno, že prostředky budeme moci pro tento projekt čerpat," řekl mluvčí Českých drah (ČD) Petr Šťáhlavský.

Rozhodnutí Evropské komise očekával krajský úřad již do konce července. Termín se pak přesunul na říjen, nyní by mohlo být o příspěvku z evropských fondů jasno do konce roku.

Nymburský starosta a krajský náměstek pro dopravu Miloš Petera plánuje další jednání s vedením ČD. Z něho má vzejít nový postup, který zajistí co nejrychlejší realizaci.

Oprava nymburského nádraží za 81 milionů korun měla podle původních plánů skončit už na začátku roku 2013. Podle tamní radnice se ale situace stále nezměnila, ČD pokračují v jednání se Správou železniční dopravní cesty o majetkoprávních vztazích.

Místostarosta Nymburku Zdeněk Vocásek o projektu jednal i s europoslancem Hynkem Fajmonem. „Snažíme se věci pomoci ze všech stran. Jen nymburským nádražím projde denně 10.000 až 11.000 cestujících,“ uvedl Vocásek.

Až 150 milionů korun si má vyžádat přestavba hlavního nádraží v Mladé Boleslavi. Počítalo se s tím, že evropská dotace z celkové sumy uhradí 70 procent, zbytek zaplatí České dráhy. Chátrající objekt podle plánu nahradí moderní budova s trávníkem na střeše a z jeho okolí zmizí různé menší objekty. Práce měly začít na podzim, což se ale nestalo.

Oprav různého rozsahu se mají dočkat také nádraží v Kutné Hoře, Příbrami, Rakovníku, ve Zdicích a Hořovicích. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…