Opustím zemi, hrozí Kalousek. Co je k tomu třeba?

23.12.2020 21:33

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek si posvítil na priority programu koalice Pirátů a STAN pro parlamentní volby v roce 2021 a velmi jej znepokojuje věta, kde obě partaje slibují „splnění odpovědnosti za justiční excesy“. „Pokud by se Michálek podílel na výkonné moci, opustím svou zemi,“ prohlásil Kalousek.

Opustím zemi, hrozí Kalousek. Co je k tomu třeba?
Foto: Repro ČT24
Popisek: Předseda poslaneckého klubu TOP09, Miroslav Kalousek

„Přečetl jsem si smlouvu Pirátů a hnutí STAN. Co to proboha je ‚uplatníme odpovědnost za justiční excesy‘? Kdo jako bude posuzovat, jestli soudci soudí správně? Co to je ‚správně‘? Bojim – bojim,“ zveřejnil své obavy ve svém tweetu komentátor Honzejk.

Kalousek vzápětí obvinil Jakuba Michálka (Piráti) a europoslance Stanislava Polčáka (STAN) z toho, že chtějí dostat nezávislou soudní moc pod politický vliv. „To je snaha dostat pod politickou moc nezávislé soudy. Nic nového, JUDr. Polčák se o to snaží už mnoho let. Několik voleb jsem měl sílu tomu bránit. Teď však Dr. Polčák a Dr. Michálek mají ring volný. Bůh se smiluj nad nezávislou justicí,“ napsal na svém Twitteru na adresu obou pánů.

Poslanec Michálek připomněl, že kárná provinění jsou i dnes posuzována kárným senátem Nejvyššího správního soudu. „Kvalita soudů je obecně dobrá, i tak stát zaplatí za pochybení v justici desítky milionů. Regresy ministerstvo uplatňuje zřídka, i když to zákon předvídá. Prosím buďme věcní,“ komentoval Kalouskovu výtku.

Předseda klubu poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek poté přirovnal Michálka k bývalému komunistickému prokurátorovi a soudci, který se výrazně podílel na vykonstruovaných politických procesech v 50. letech a který poslal na smrt například političku a právničku Miladu Horákovou.

„Vaše výzva je dokonalá. Vy mě nejprve ve všech médiích vyzvete k odstoupení (aniž byste dokázal věcně říct proč) a teď chcete být věcný. Budu věcný: pro lidi mé generace jste Urválek i Džerdžinskij v jednom,“ napsal Kalousek.

Pokud by došlo na to, že by se Michálek podílel na výkonné moci v Česku, raději by prý naši kotlinu opustil. „Kdybyste někdy převzal výkonnou moc, opustím svoji zemi, byť ji miluji,“ vzkázal Kalousek poté Michálkovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…