Oranžový Sobotka natřel Nečase za nízké dotace z Unie

21.02.2013 15:43

Výsledek jednání premiéra Petra Nečase (ODS) o evropských fondech pro Českou republiku na léta 2014 – 2020 nazval šéf největší protivládní strany Bohuslav Sobotka jako jasnou a drtivou porážku. Česku totiž Nečas vyjednal o čtvrtinu peněz méně než jeho předchůdce, zatímco někteří naši sousedi dostanou z kohezních fondů více než dříve.

Oranžový Sobotka natřel Nečase za nízké dotace z Unie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka, šéf ČSSD

„Premiér Nečas přistoupil na zkrácení peněz téměř o plnou čtvrtinu. Z prvního místa, pokud jde o přepočet prostředků z fondů EU na jednoho obyvatele ČR, jsme se posunuli na místo čtvrté," míní Sobotka a uvádí, že Nečas vyjednal o více než 160 miliard korun méně. Zmíněná částka tak bude v rozpočtu nejvíce chybět, když přijde vláda, které bude záležet na něčem jiném, než jsou církevní restituce či privatizace penzí.

„Premiérovo kapitulantské tvrzení, že takovýto příděl peněz pro ČR je v pořádku, protože jsme mezitím 'zbohatli', bohužel vůbec neodpovídá realitě, ve které žijeme,“ tvrdí předseda ČSSD a dodává, že hospodářský útlum je jediná věc, kterou Nečasova vláda a její „rozpočtová odpovědnost“ spolehlivě umí.

Opatrnosti Unie se nedá divit

Podle Sobotky výsledek snížení dotací pro ČR bohužel celkem realisticky odráží fakt, že současná pravicová vláda sama snižuje svoje evropské zapojení, je zcela bezradná v oblasti hospodářské politiky a neví pořádně ani, jak vlastně má naložit s penězi, které dostává dnes.

Kam se podělo na 408 miliard korun, které Česku již Unie vyplatila, ptá se předseda sociálních demokratů. Navíc zatím Nečasova vláda dokázala předložit Bruselu k proplacení pouze necelých 30 % z částky, kterou pro nás EU vyčlenila a na kterou máme nárok v probíhajícím rozpočtovém období. Opatrnosti EU se proto nedá vůbec divit, míní Sobotka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeptali se poslanců, kolik je oxidu uhličitého ve vzduchu. Jandejsek o nesmyslech zeleného údělu

8:46 Zeptali se poslanců, kolik je oxidu uhličitého ve vzduchu. Jandejsek o nesmyslech zeleného údělu

„Obrovské betonové plochy u prodejních a skladovacích megastaveb, asfaltová parkoviště, suché lesy z…