Orbán, Babiš. Čachry s miliardami. Místo školek plné kapsy oligarchů. Richterová vypustila páru

18.12.2022 10:52 | Ze sítí

Evropské komise navrhla zablokovat vyplacení zhruba (v přepočtu) 183 miliard korun Maďarsku ze strukturálních fondů kvůli nedostatečnému potírání korupce v zemi a problematickému přidělování veřejných zakázek. Peníze evropských daňových poplatníků kvůli tomu mohou „mizet v kapsách oligarchů a Orbánových kamarádíčků, nejde ale o jediný z problémů, které Viktor Orbán pro evropské země, včetně České republiky, nyní představuje,“ varuje poslankyně Olga Richterová (Piráti), která vysvětluje, „proč Orbán jedná jako trojský kůň“.

Orbán, Babiš. Čachry s miliardami. Místo školek plné kapsy oligarchů. Richterová vypustila páru
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

„Orbán vydírá EU, podivně nakládá se společnými evropskými penězi, hraje do karet nedemokratickým zemím, osekává práva občanů v Maďarsku a ohrožuje natvrdo naši společnou bezpečnost. A to dlouhodobě,“ píše Richterová ve svém blogu na serveru Aktuálně.cz, která proto kvituje rozhodnutí Evropské komise.

Následně poukazuje na další komplikace, které – dle pirátky – Orbánův režim na úrovni EU a Severoatlantické aliance představuje.

Zmiňuje především maďarský postoj k válečnému konfliktu na Ukrajině. „Brání převážení vojenské pomoci napadené Ukrajině přes maďarské území a oslaboval minulé sankční balíčky. Na žádost Maďarska ze sankcí vypadl například ruský patriarcha Kirill. Blokuje i miliardy určené na pomoc Ukrajině, aby byla schopná odolat ruské agresi,“ píše Richterová.

Zároveň pirátská politička připomíná, že v minulých týdnech Maďarsko podepsalo smlouvy o obchodní spolupráci s Íránem. „Jedním, kdo z toho všeho má prospěch, je samozřejmě blízký Orbánův souputník Putin. Pro Českou republiku, jejíž bezpečnost závisí na zastavení rozpínavosti Kremlu, to je naopak špatná zpráva,“ pokračuje Richterová. Orbána kritizuje také za to, že blokuje vstup Finska a Švédska do NATO.

Pokud jde o finance, byly to právě Maďarsko a Polsko, kdo v roce 2020 zablokoval rozpočet Evropské unie na roky 2021 až 2027. Tedy i peníze pro Českou republiku. „Proč? Vadila jim totiž podmínka, aby byly zemím vypláceny peníze z evropských fondů, jen pokud budou dodržovat principy právního státu,“ míní Richterová. „Velký červený otazník visí dlouhodobě nad snahou o osekávání tamní demokracie. Orbán a jeho věrní se totiž intenzivně snaží v zemi vyzmizíkovat svobodu slova. Nezávislá média tvrdě ničí, opozici dávají pouhých pět minut v televizi před volbami, šikanují vlastní občany.“

Richterová Orbána přirovnává k Babišovi. „Orbán i jeho parta jede výnosný byznys s evropskými dotacemi, což je nejspíš i důvod, proč k němu tak vzhlíží Andrej Babiš. Oba dva si totiž svou politiku založili na jednoduchém populismu, za kterým se skrývají podivné čachry s miliardami. Peníze evropských občanů tak namísto do stavby školek a železnic putují do kapes oligarchům.“ Tak to vidí pirátka Olga Richterová.

O finálním postupu vůči Maďarsku rozhodnou do konce roku členské země EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…