Orbán: „Ukrajina? Afghánistán, troska.“ A Maďarsko naštve všechny ještě víc

01.02.2023 14:08

K Afghánistánu či „zemi nikoho“ přirovnal při svém lednovém setkání s konzervativci podle The American Conservative maďarský premiér Viktor Orbán sousední Ukrajinu. Orbán podle serveru na setkání hovořil o tom, že si Putin nemůže dovolit prohrát, jelikož se v Rusku blíží volby, ale zároveň se mu nedaří si Ukrajinu podvolit vojensky a nastolit v ní spřátelený režim, a proto prý nyní Rusové chtějí udělat z Ukrajiny „neovladatelnou trosku“. Dle Orbána se tento krok Rusům daří. „Orbán vzkazuje Ukrajině, ať skončí,“ interpretují pak Orbánova slova někteří novináři.

Orbán: „Ukrajina? Afghánistán, troska.“ A Maďarsko naštve všechny ještě víc
Foto: Repro Youtube
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22948 lidí
Slova Viktora Orbána před několika dny na setkání s novináři podle portálu RBK-Ukrajina hovořila o Ukrajině coby o „zemi nikoho“. Právě v tu prý sousední zemi dle výroku Orbána měli přeměnit Rusové a Ukrajina se dle něj postupně přemění v „neřiditelnou trosku“.

„Teď je to Afghánistán,“ řekl pak Orbán před několika dny podle serveru The American Conservative s tím, že jde o „zemi nikoho“.

Server tvrdí, že Orbán na setkání s konzervativci prohlásil, že si Putin nemůže dovolit prohrát a neprohraje, protože příští rok ho čekají nové volby a on nemůže kandidovat jako prezident, který prohrál válku. Navíc podle něj Rusko nemůže dovolit, aby NATO na Ukrajině vytvořilo svou přítomnost.

Doba, kdy Rusko mohlo Ukrajinu dobýt nebo nastolit spřátelený režim, už však dle něj také dávno minula, a proto se prý nyní snaží Rusové udělat z Ukrajiny neovladatelnou trosku, aby si ji Západ „nemohl nárokovat jako cenu“. „V tom se jim již podařilo uspět,“ mínil prý Orbán při přirovnání Ukrajiny k Afghánistánu.

Server Politico tato Orbánova slova považuje za poselství „téměř diametrálně odlišné od rétoriky, která létá kolem zbytku západní aliance“.

V Budapešti je podle Politica Orbánův přístup považován částečně za „vnitropolitický trik, který má odvést pozornost od ekonomických potíží Maďarska, a také za přitakání nacionalistickým voličům“. Mezi odborníky oslovených serverem, pak ovšem prý dokonce panuje pocit, že Orbánova rétorika míří k tomu, aby si mohl zachovat dlouhodobé vztahy s Kremlem.

„Orbán vzkazuje Ukrajině, ať skončí,“ vysvětluje si slova maďarského lídra Politico v titulku svého článku. Jak k této silné interpretaci však server došel, není zcela jasné.

„Političtí představitelé maďarské vlády často hovoří o podpoře míru, ale – od odsuzování sankcí až po přijímání ruských návrhů na ‚příměří‘ – pokračují v prosazování politiky podporované Putinem,“ řekl pro Politico velvyslanec USA v Budapešti David Pressman. „Připojujeme se k výzvám maďarské vlády k míru, ale tyto výzvy by měly směřovat k Vladimiru Putinovi,“ podotkl diplomat.

Slova Orbána vyvolala rozruch i v sousední zemi. Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko na facebooku upozornil na Orbánovo prohlášení Ukrajiny za „zemi nikoho“ a označil to za „kategoricky nepřijatelné prohlášení“.

„Budapešť pokračuje v záměrné destrukci maďarsko-ukrajinských vztahů, čímž výrazně podkopává možnost dalšího dialogu mezi oběma sousedními zeměmi,“ poznačil Nikolenko, když podotkl, že slova povedou k předvolání maďarského velvyslance.

V posledních dnech pak Maďarsko vzbudilo rozruch i svým rozhodnutím, pokračovat v jaderné spolupráci s Moskvou. Ministr zahraničních věcí a obchodu Péter Szijjártó v pátek uved, že Maďarsko nepodpoří žádné návrhy Bruselu, které by ztížily nebo znemožnily maďarsko-ruskou jadernou spolupráci a hovořil s místopředsedou ruské vlády pro energetiku Alexandrem Novakem o možném urychlení tempa modernizace maďarské jaderné elektrárny Paks.

Ministr Szijjártó dle serveru Abouthungary.hu uvedl, že jde o klíčový projekt pro Maďarsko. „Maďarská vláda vítá, že modernizaci elektrárny přikládá velký význam i ruská vláda,“ zmínil též.

Současná energetická krize dle něj jasně ukázala, že země, které si dokážou vyrobit většinu vlastní energie, budou ty, které budou skutečně bezpečné. Zástupci Ruska a Maďarska také ocenili, že díky plynovodu TurkStream, který je podle Szijjárta „jediným plynovodem východ-západ v Evropě fungujícím na 100 %“, fungují dodávky plynu do Maďarska nepřerušené a země dostává více než 12 milionů metrů krychlových plynu denně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Máte pravdu předsedo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOldasek , 01.02.2023 17:47:12
Orbán je jeden z mála střízlivě uvažujících politiků EU a jediný nebojící se to vyjádřit veřejně.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…