Orbán a Polsko zatrhli Bruselu tipec. A zevnitř EU se teď ozývá řev. Chyba je prý jinde

18.11.2020 17:09

Maďarsko a Polsko v pondělí zablokovaly sedmiletý unijní rozpočet i plánovaný balíček koronavirové pomoci. Nelíbí se jim klauzule, podle které by mělo být vyplácení dotací vázáno na dodržování principů právního státu. Právě kvůli právnímu státu je Polsko s Maďarskem dlouhodobě kritizováno. Podle německé komentátorky Barbary Weselové si za současnou situaci může EU sama, protože příliš dlouho nečinně přihlížela podkopávání demokracie v obou zemích.

Orbán a Polsko zatrhli Bruselu tipec. A zevnitř EU se teď ozývá řev. Chyba je prý jinde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Anketa

Dělá prezident Zeman svou práci dobře? (Ptáme se od 18.11.2020)

80%
20%
hlasovalo: 20408 lidí
Polská ani maďarská vláda balíček pomoci ani rozpočet nepodpořily kvůli podmínce právního státu, na jejímž základě může Brusel upravit vyplácení dotací. Podle nich je totiž podmínka jen snahou o institucionální a politické zotročení a radikální omezení suverenity. Bez souhlasu všech členských zemí nemůže být ani rozpočet, ani potřebný záchranný balíček schválen a EU si zatím bude muset vystačit s provizorním rozpočtem.

Obě země jsou dlouhodobě kritizovány za reformy, které podle Bruselu znehodnocují demokracii v zemi. Podle eurokomisařky Věry Jourové, která má na starosti hodnoty a transparentnost, mají obě země křehké demokracie. Jako problémové je posuzováno maďarské zestátňování médií a ohrožování nezávislosti justice, v Polsku je největším strašákem reforma justice.

Veto obou zemí při schvalování rozpočtu pro Deutsche Welle rozebrala německá novinářka Barbara Weselová. „Rétorika Varšavy a Budapešti byla pobuřující. Polský premiér Mateusz Morawiecki hovořil o zotročování Evropskou unií, která podle nich chce zasahovat do vnitřních politických záležitostí země. Maďarský premiér Viktor Orbán zašel ještě dál, když přirovnal EU k Sovětskému svazu,“ píše Weselová.

Podle ní oba premiéři sice vždy vystupovali proti komunistickým praktikám v minulosti svých zemí, ale ve skutečnosti svojí současnou propagandou na tu tehdejší plynule navazují. „Svými tvrdými prohlášeními se snaží oprávnit odmítnutí evropského rozpočtu na příštích sedm let a také záchranného balíčku na podporu ekonomiky po boji s covidem-19. To vše kvůli klauzuli právního státu a dodržování demokratických principů, na jejímž základě by mohlo být omezeno vyplácení dotací,“ má jasno Weselová.

Maďarský premiér při odmítnutí také sebevědomě prohlásil, že Maďarsko má nárok na vyplácení peněz EU bez ohledu na to, co se v zemi děje. „Orbán byl vždycky o něco dál než jeho polští kolegové, co se týče sebevědomých prohlášení,“ komentuje ironicky Weselová. Polsko je zase podle ní přesvědčeno, že Brusel slouží jako centrální banka, kde mohou polští politici shromažďovat finanční prostředky na získávání voličů a díky tomu zůstat u moci. „Polsko spolu s Maďarskem jsou země, které z rozpočtu EU profitují ze všech nejvíce,“ upozorňuje německá novinářka.

„Obě země se chovají tak, jako kdyby s výplatou evropských peněz nepřicházely žádné povinnosti. Asi je načase, aby si znovu pročetly přijímací listiny, které podepsaly v roce 2004, když se připojily. V nich se jasně píše o závaznosti demokratických principů, které se nedají vyložit jejich současnou rétorikou. Tyto listiny obsahují závazek nezávislosti soudů a svobody tisku,“ píše Weselová s tím, že právě nezávislost soudnictví a médií je v obou zemích ohrožena.

Veto evropského rozpočtu a zejména pomocného balíčku je podle Weselové pro Evropu tvrdou ranou. „Evropa si za to může sama. Příliš dlouho nečinně přihlížela, jak se v Maďarsku a Polsku ustavují autoritářské struktury. Nezávislost maďarských médií nezmizela přes noc, Orbán se jich zmocňoval postupně až do současnosti, kdy zbývají poslední zbytky. Stejně tak se postupně ničila nezávislost soudů, kdy byl čas od času přijat nový zákon, který dával vládě větší a větší pravomoci na úkor soudů,“ má jasno Weselová.

„Brusel tomu jen nečinně přihlížel a bál se konfliktů, zatímco mohl použít článek 7 a pozastavit některá maďarská práva. Samotná slova totiž ve skutečnosti právní stát nevynutí,“ apeluje německá novinářka s tím, že Maďarsko a Polsko teď drží všechny ostatní země EU jako rukojmí svých snah podkopat demokracii ve svých zemích.

Přitom jsou podle ní peníze ze záchranného balíčku pro všechny země naprosto urgentní potřebou. „EU by se neměla nechat vydírat. Je načase přijmout novou klauzuli, na jejímž základě by byla možnost vykopnout je z evropského společenství,“ uzavírá drsně německá novinářka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…