Orbán toho má dost. Vzal do ruky čísla a vysvětloval... Evropa slábne, velmi rychle

08.07.2020 16:29

Jak informoval web maďarské vlády About Hungary, Viktor Orbán měl projev na konferenci Europe Uncensored. V něm podpořil srbské členství v EU, prohlásil, že Evropa je na ústupu a opřel se do evropských funkcionářů, že nedokáží řešit problémy Evropy, ale stejně radí ostatním zemím, jak by se měly chovat. A pokud má EU přežít, musí se podle něho Západ naučit nediktovat Východu své manýry.

Orbán toho má dost. Vzal do ruky čísla a vysvětloval... Evropa slábne, velmi rychle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Viktor Orbán

Viktor Orbán držel projev na internetové konferenci Europe Uncensored. Této konference se také zúčastnil prezident Srbska Vučič a slovinský premiér Janša. Orbán oběma řekl, že v Maďarsku jsou velice respektovaní. Zvláště Vučičovi poděkoval, že vrátil Srbsko na „politickou mapu Evropy“ a že srbsko-maďarské vztahy jsou nejlepší, jaké kdy byly. „Každému, kdo má rozum v hlavě, musí být jasné, že bez Srbska v Evropské unii není možné zaručit v Evropě bezpečí,“ zasazoval se o přijetí balkánské země.

Anketa

Je Miroslav Kalousek zábavný politik?

7%
93%
hlasovalo: 12944 lidí

Dodal, že všichni tři jsou bojovníci za svobodu a suverenitu svých zemí a kritizoval nedostatek zkušeností v evropské politice. „Když se podíváte na politiky Evropské unie, jen velmi málo teď aktivních politiků bylo u toho a pomáhalo, když se rozpadal Sovětský svaz a docházelo k přerodu celého kontinentu,“ tvrdil Orbán a dodal, že výjimkou na Západě je například Angela Merkelová, ale ta je na odchodu, zatímco na Východě jsou „bojovníci za svobodu“ v politice stále aktivní.

Dle Orbána je Evropa na ústupu a jmenoval kupříkladu stále klesající porodnost a také míru uzavírání manželství. A jako další důkaz dal snižující se procento HDP, které jde na obranu. „A podíl Evropské unie na celosvětovém HDP, jež byl 25 % v roce 1990, minulý rok byl pouze 15 %,“ pokračoval pesimisticky Orbán.

Také konstatoval, že i dynamika vztahů se změnila. Zatímco Francie a Německo tvořily motor ekonomického rozvoje, Velká Británie nesla prapor konceptu Národů Evropy. „A dnes? Francie zoufale bojuje o svou konkurenceschopnost a je hluboce zadlužená. Velká Británie odešla a Německo je znovu dominující silou v Evropě,“ konstatoval maďarský premiér s tím, že pokud se bude někdo bavit o budoucnosti Evropy, měl by se mít před tímto faktem na pozoru.

Řekl, že kromě toho se velice lišil přístup Západu a Střední Evropy pokud jde o řešení krizí. Prohlásil, že zatímco se Západ při finanční krizi snažil zachránit sociální dávky, tak V4 se snažila zachránit pracující, a proto měla před současnou krizí tak malou nezaměstnanost. A lišila se i odpověď na migrační krizi, kterou se Západ dle Orbána snažil vyřešit svůj demografický problém.

A obvinil vedení Evropské unie, že nedokáže vyřešit ani interní problémy EU, ale stejně se cpe do těch světových. „Nevíme, jak řešit Libyi, nezvládáme situaci na Ukrajině, nejsme schopní jednat, ale stejně našim partnerům radíme, jak mají řídit svou zemi,“ kritizoval. „Radíme Číňanům, radíme Rusům, radíme Turkům, radíme Izraeli, teď i Spojeným státům,“ dodal s tím, že Evropa by si měla nejdříve zamést před svým vlastním prahem, než začne radit.

Dále dal do kontrastu dva přístupy, jednak proimigrantský, progresívní, liberálně levičácký, ke kterému se prý hlásí čím dál více politiků (i od evropských lidovců) a pak koncept založený na křesťanských hodnotách. Pokud má Evropská unie vydržet, musí se dle Orbána Západ EU naučit nevnucovat svůj pohled Východu. Dodal, že ani středoevropané by neměli Západu radit, jak řídit jejich země.

O plánu nové generace EU prohlásil, že se jedná o trefné jméno, protože to opravdu nová generace bude platit. „My, Maďaři, neradi řešíme krizi dluhem, ale teď se s tím musíme smířit, abychom pomohli zemím v nesnázích,“ uvedl. Ale dodal, že rozdělení tohoto dluhu musí být spravedlivé, flexibilní a především nepolitické.

Na závěr k budoucnosti Evropy prohlásil, že je nutné pro EU nalézt správnou strategii a doplnil, že je to známka moudrého politika, když umí volit mezi strategií a taktikou. „Myslím, že v posledních dvanácti letech se Evropa řídila jenom taktikami a to ji dovedlo do slepé uličky,“ pravil maďarský premiér s tím, že v budoucnu už by EU neměla jen reagovat na dění ve světě a měla by být proaktivní místo reaktivní.

To dle něj vyžaduje shodu a ta by měla být založena na ekonomické spolupráci a snaze o posílení konkurenceschopnosti. Nikoliv na lidských právech a genderu, které tak důležité nejsou. „Jsme v EU přeborníci v genderu a v lidských právech, ale náš hlavní úkol je ekonomika a konkurenceschopnost a jak posílit strukturu naší ekonomiky,“ řekl a dodal, že snaha nutit různé kultury jít stejným směrem je zbytečná a kontraproduktivní.

Citoval Bismarcka: „Vždy, když jsem slyšel slovo ‚Evropa‘, bylo to od někoho, kdo si chtěl od někoho něco vzít, ale bál se si o to sám říct.“  A vyjádřil přání, že nutnou strategii pro Evropu stvoří evropští lidovci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…