Organizátoři demonstrací proti Dobešově reformě čekají tisíce lidí

22.02.2012 15:28

Protestů proti reformě vysokých škol by se měly podle odhadů organizátorů účastnit tisíce studentů. Příští týden se budou v celé republice konat průvody, přednášky a happeningy. Kvůli hlavnímu protestnímu pochodu v Praze vyhlásila na středu Univerzita Karlova rektorské volno. Novinářům to dnes řekl Jan Gruber z Iniciativy pro svobodné vysoké školy.

Organizátoři demonstrací proti Dobešově reformě čekají tisíce lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-ministr školství Josef Dobeš

Vysokoškolských studentů je v České republice přes 300.000. Takzvaný týden neklidu odstartuje tuto neděli v pražském divadle Komedie, kde budou akademici a umělci debatovat o vysokoškolské a kulturní politice. Od pondělí do pátku se pak budou v Praze, Brně, Olomouci, Českých Budějovicích, Hradci Králové, ale také v Ostravě, Opavě nebo Ústí nad Labem konat přednášky pro veřejnost a debaty s akademiky. Studenti ale připravují i koncerty, výstavy nebo promítání filmů.

Změny zasáhnou autonomii univerzit

"Připravované změny povedou k zásadnímu omezení autonomie vysokých škol ve prospěch politických a ekonomických elit a posléze i k výraznému zhoršení kvality českého terciárního vzdělání," vysvětlil spoluorganizátor protestů Gruber, proč studenti vystupují proti reformě.

Na úterý jsou naplánovány protestní pochody v Brně, Olomouci a Českých Budějovicích, v Hradci Králové studenti "obsadí" školu a budou zde přespávat. Hlavní akcí pak bude středeční průvod Prahou, účastníci z řad studentů z celé republiky chtějí dojít před Úřad vlády. Menšími akcemi pak budou protesty pokračovat až do konce týdne. Například v Brně se na čtvrtek chystá happening "S vášní pro vzdělání", kdy budou přítomní svou lásku k veřejným vysokým školám demonstrovat hromadným líbáním na náměstí Svobody.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

9:54 Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

Rusové pokračují v postupu na východě Ukrajiny. Útočí u Svatove a podle washingtonského Institutu pr…